Vinlandet Chile är en rejäl uppstickare bland nya världens vinländer. På bara några år har landet seglat upp som ett av de mer spännande länderna där ute.
Från att producera viner med klassiska Bordeaux-druvor som många såg ned på till att i dag producera spännande, nya, moderna viner som sticker ut på vinvärldskartan. Så skulle man kunna beskriva Chiles resa som vinland de senaste åren. Vin från Chile har fortsatt inte det högsta anseendet och drar inte alla blickar till sig, men att landet utvecklat sin vinproduktion något enormt på några få år är inget man kan sticka under stol med.
Druvan pais
På onsdagen gästade den chilenske vinproducenten Julio Bouchon Stockholm och höll en vinprovning på Restaurangakademien ihop med importören Provinum och Madeleine Stenwreth som har den ärofyllda titeln Master of Wine. Julio Bouchon fick för en tid sen bland annat äran att ha med två av sina viner när den nya chilenska presidenten Gabriel Boric skulle ha sin invigningsmiddag.
– Det visar att någon i presidentens närhet verkligen ville trycka på de chilenska när det kom till vinerna. Istället för att ta kända vinmakare så valde de att fokusera på det chilenska vinmakandet, sa Julio Bouchon.
På vinprovningen stod ett antal spännande viner på listan som beskrev vinlandet Chiles bredd och spets på flera olika sätt. För om det var något som överraskade var det just spetsen och bredden bland vinerna. Bland annat stod tre stycken viner gjorda på den klassiska sydamerikanska druvan pais på listan.
– Nu har vi planterat nya rankor med pais, för vi vill förvalta vårt arv och föra det vidare till framtida generationer. De viner vi får fram på pais i dag kommer från gamla rankor och planterades för länge sedan. Efter det har produktionen av pais gått ner rejält i landet, därför vill vi lyfta den ännu mer så att framtida generationer får chansen att arbeta med druvan.
Intressant chenin blanc
Viner gjorda på pais har en härlig tegelstensfärg. Detta kombineras med en lagom örtig doft med inslag av peppar. I smaken möts man av en angenäm kryddighet och en härlig energi. Ett bra balanserat vin med mycket smak av mörk frukt och kryddor som timjan.
Under vinprovningen fick vi ven stifta bekantskap med den innoficiella vinappellationen ”Vigno” där 16 vinproducenter ingår. Dessa har kommit överens om att fokusera på druvan carignan, eller carinena som den heter i de spansktalande delarna av världen. Minst 85 procent av vinerna måste av druvan och vinerna produceras som bush vines.
Vinprovningen avslutades med fem vita viner som visade att vitt vin från Chile kan hålla en hög klass. Bland annat fick vi stifta bekantskap med ett torrt muskat-vin med stora inslag av fläder, men som ändå hade en otroligt fin fräschör i sig. Ett vin som verkligen drog näsborrarna till sig. Sen var det Bordeaux-druvan semillon som presenterade sig i form av tre viner. Och avslutningsvis var det ett intressant chenin blanc med en otrolig friskhet, härliga blommiga toner och med en fin syra.
Vin från Chile - lite som Volvo
Även om chilenskt vitt vin kanske inte står högst upp på listan för många i Sverige när vi ska handla på Systembolaget på fredagar, så finns det flera viner som är värda att hålla ögonen på. Det är inte bara cabernet suavignon och cabarnet franc som produceras i Chile. Det finns druvor som man kanske inte tänker på, men som överraskar med sin smakupplevelse. Julio Bouchon ackompanjerades under vinprovningen av Madeleine Stenwreth som beskrev det hela på ett fint sätt.
– När jag fick chansen att börja jobba med Chile för snart 20 år sedan så ville jag inte det. Jag tyckte det var ett aningen tråkigt vinland. Man skulle kunna likna det vid Volvo. Det är tryggt och säkert, men tråkigt. I dag är läget helt annorlunda. Chile är spännande och producerar intressanta viner. Det är lite som Volvo, som också är betydligt mer spännande i dag än vad det var förr, avslutar Madeleine Stenwreth.
Vin från Chile – tre tips på viner
Granito Semillon, J.Bouchon, 2019, (92336) 249:-
Redan i doften förstår man att man kommer få en annorlunda upplevelse. En kraftig nötighet möter en och i smaken så finns det stora vaxtoner. Det hela toppas med en örtighet som skapar en intensiv smak. Ett kraftigt vin gjort på semillon som sticker ut rejält från det typiska semillon-vinet. Om du verkligen vill få en uppfattning om vad vinlandet Chile kan producera, så bör du testa det här semillon-vinet. Det är som sagt en upplevelse i sig att dricka det här vinet.
Bouchon, Pais Salvaje, 2020, (56415) 159:-
Här får vi ett vin med en tegelbrun färg, kraftig doft av körsbär men en smak som sticker ut rejält. Den sydamerikanska druvan pais sägs ha kommit från Europa för drygt 500 år sedan, men i dag finns den i princip enbart i Sydamerika, och då framförallt Chile. Vinet har en härlig syra, tydliga toner av svartpeppar och fina kryddtoner som ihop med den mörka frukten skapar ett balanserat vin. I pais får du ett vin som visar Chiles sanna sida när det kommer till vin.
Viejas Tinajas Cinsault, De Martino, 2018, (95980) 239:-
Kryddig doft med tydliga inslag av bär i form av hallon. I smaken får man dessutom en liten ton av lakrits och salmiak. Ett friskt vin med en bra syra som nog har lite pinot noir-aura men som är betydligt fylligare än ett klassiskt pinot noir-vin. Här får vi dessutom aningen mer strävhet än i en pinot noir. Ett intressant vin.