Druva

Spätburgunder

Blå druvsort
Spätburgunder Spätburgunder är en blå druva som används till rödvin och rosé och som odlas i stor skala i Tyskland. Ett annat namn på spätburgunder, som är ännu mer bekant för de flesta, är pinot noir. Det är en av världens mest odlade druvor och används i bland annat röda bourgogneviner av världsklass. Spätburgunder är den främsta anledningen till att revidera uppfattningen om att Tyskland är ett land där det mesta handlar om vita viner. Burgunder i spätburgunder syftar på just bourgogne och spät betyder sen. Spätburgunder mognar alltså förhållandevis sent men resultatet kan bli enastående bra. Spätburgunder används även i sekt, Tysklands mousserande vin.

Spätburgunderdruvan är svårodlad

Vin på spätburgunder/pinot noir har blivit allt mer eftertraktat internationellt. Efter USA och Frankrike är Tyskland den största producenten av druvan. Flera av de största odlingarna finns i området i Baden, i sydvästra Tyskland. Rheinpfalz, Württemberg och Rheinhessen har också stora bestånd av spätburgunder. Spätburgunder är en mycket gammal druvsort som uppskattar ett lite svalare klimat. Men den vill också ha mycket sol, annars mognar den för sent. Detta gäller de flesta blå druvor och det är en av anledningarna till att det görs mer vitt än rött vin i Tyskland. Vissa år är det svårt att skörda druvorna innan det blivit för kallt på hösten. Den höga kvalitén innebär dock att det betalar sig att odla spätburgunder – trots att det finns druvor som ger en betydligt rikare skörd.

Ett typiskt vin på spätburgunder har en bärig karaktär

Ett vin på spätburgunder har ofta en lätt karaktär med drag av frukter och bär. Syran kan vara hög, men inte så att det tar över. Viner på spätburgunder kan ofta vara både intensiva och komplexa. Det är vanligt att de beskrivs som eleganta, särskilt efter lagring. Då får de ofta en doft som kan föra tankarna till våt jord och svamp.

Ett vin på spätburgunder passar till lättare rätter

Spätburgundervin fungerar mycket bra ihop med fågel samt kötträtter som inte är för kraftiga. Även fisk kan fungera riktigt bra, trots att det är rött vin vi talar om. Om du serverar starkare mat rekommenderar vi att du väljer en spätburgunder av lite fylligare karaktär. Ett mousserande vin på spätburgunder är ett trevligt sällskapsvin och kan också passa till en buffé med flera olika rätter.

Spätburgunder bör serveras några grader under rumstemperatur

Spätburgunder är vanligtvis ganska lätt till karaktären och det innebär att du kan servera det lite svalare än om det är ett väldigt fylligt vin. 15 grader brukar vara lagom. Om vinet är mycket ungt kan det serveras något svalare. Är det ett mousserande spätburgundervin ska det gärna vara kylskåpskallt när du häller upp det i glaset.

Lämpligt glas för spätburgunder

En röd spätburgunder bör serveras i ett avsmalnande rödvinsglas. Det finns också särskilda glas för pinot noir som är värda att investera i om du ofta dricker vin på spätburgunder/pinot noir. Vanliga champagneglas passar perfekt om du ska dricka mousserande spätburgunder.

Systembolaget har ett hyggligt utbud av spätburgunder

Det finns en bit över 50 viner att välja mellan om du söker på spätburgunder i Systembolagets butik online. Prisspannet är stort och du hittar spätburgunder för under 100 kronor, och upp emot 1 500 kronor om du vill ha en exklusiv flaska. Om du utökar sökning till att även inkludera pinot noir tillkommer massor av trevliga alternativ.