Druva

Pinotage

Pinotage Pinotage är en rödvinsdruva från Sydafrika. Druvan är en korsning mellan pinot noir och cinsaut, och den skapades 1925 av en sydafrikansk professor i vinodling. Cinsaut kallades för hermitage i Sydafrika under den här perioden, och kombinationen med pinot noir ledde till benämningen pinotage. Det dröjde till 1940-talet innan pinotage började produceras på ett seriöst sätt. Odlare som gav druvan en chans insåg snabbt att den var stryktålig och bra på att tackla både sjukdomar och röta. Odlingsarealen växte rejält under de år som följde. Druvan var alltså lättodlad, men gav relativt små skördar. Många odlare löste detta genom att späda ut vinet. Pinotage ger en så mörk färg att även ett utspätt vin har en röd nyans. Förfarandet var dock inte positivt ur smaksynpunkt, och druvan fick så småningom ett dåligt rykte. På 1990-talet inleddes ett uppsving och pinotage började ses med nya ögon. Druvan har sedan dess odlats mer omsorgsfullt och med kvalitet i fokus. Den här utvecklingen har resulterat i bättre slutprodukter och en högre status i vinvärlden.

Pinotagedruvan odlas nästan bara i Sydafrika

Sydafrika är utan tvekan det starkaste fästet för pinotage, och den brukar kallas för landets nationaldruva. Odlingar finns också i exempelvis USA och Nya Zeeland, men inte i någon betydande utsträckning. Även i Sydafrika utgör pinotage faktiskt bara en liten del av vinindustrin. Druvan upptar endast några procent av odlingsarealen, och druvsorterna shiraz och cabernet sauvignon är mer vanligt förekommande. Pinotageodlingarna har dock ökat i skala de senaste decennierna, i takt med att druvan blivit mer uppskattad.

Pinotagevin har ofta en bärig karaktär

Pinotageviner kan anta många olika skepnader. De har ofta inslag av frukt och bär, exempelvis plommon, körsbär och persika. Andra återkommande smaker är bacon, tobak och lakrits. Fruktigheten försvinner till viss del hos pinotagevin som lagras, och toner av choklad och kaffe blir istället mer framträdande. Pinotage påminner faktiskt inte så mycket om varken pinot noir eller cinsaut, trots att den är skapad av de båda sorterna. Zinfandel ligger närmare till hands som jämförelsedruva.

Pinotage passar bra till grillad mat

Pinotagevin är ett bra alternativ när det är dags för grillmiddag. Vinet passar fint till hamburgare, fläskfilé, lamm och saftiga biffar. Pinotage är även ett bra komplement till en mustig köttgryta, som gärna kan vara gjord på rådjur, hjort eller älg.

Rätt temperatur och glas för pinotage

Ett vanligt rödvinsglas går bra till pinotagevin. Det viktiga är att glaset har en bred kupa och en smal öppning. Då presenteras dofter och smaker på rätt sätt. Pinotage bör serveras vid en temperatur runt 16–18 grader. Vinet kan tas ur kylen ungefär en halvtimme innan servering, då hinner temperaturen hamna på rätt nivå.

Pinotage på Systembolaget

Systembolaget har inte ett jättestort utbud av pinotagevin, men för den som är intresserad finns ändå några sorter att välja på. Ett tiotal varianter erbjuds i det vanliga sortimentet, och nästan lika många går att beställa. Samtliga har Sydafrika som ursprungsland. Pinotage har generellt en bra prisbild. Det finns flera överkomliga alternativ, inte minst prisvärda lådvin.