Pinotage
Pinotage är en rödvinsdruva från Sydafrika. Druvan är en korsning mellan pinot noir och cinsaut, och den skapades 1925 av en sydafrikansk professor i vinodling. Cinsaut kallades för hermitage i Sydafrika under den här perioden, och kombinationen med pinot noir ledde till benämningen pinotage.
Det dröjde till 1940-talet innan pinotage började produceras på ett seriöst sätt. Odlare som gav druvan en chans insåg snabbt att den var stryktålig och bra på att tackla både sjukdomar och röta. Odlingsarealen växte rejält under de år som följde.
Druvan var alltså lättodlad, men gav relativt små skördar. Många odlare löste detta genom att späda ut vinet. Pinotage ger en så mörk färg att även ett utspätt vin har en röd nyans. Förfarandet var dock inte positivt ur smaksynpunkt, och druvan fick så småningom ett dåligt rykte. På 1990-talet inleddes ett uppsving och pinotage började ses med nya ögon. Druvan har sedan dess odlats mer omsorgsfullt och med kvalitet i fokus. Den här utvecklingen har resulterat i bättre slutprodukter och en högre status i vinvärlden.