Strozzapreti á la carbonara
Recept och vintips till strozzapreti á la carbonara, som är en av de fyra klassiska pastorna som kommer från huvudstaden Rom.
FLÄSK OCH SKINKA. I Marche, Italien, kallar de grisen för ”Queen of the table”. Det är lika sant här hemma. Fläskkött tar naturlig plats på bordet året runt – från vardagens lägg och festens filé till midsommarens grillspett och julens skinka.
Köttet från gris har hög sötma och syrlighet, och en tydlig umamismak. Lägg till en naturlig örtighet med toner av timjan och muskot.
Tillsammans ger det ett kött med lång och rik eftersmak där också toner av mineral blir tydliga.
Insprängt fett i fläskkött är en väldigt bra smakbärare. Det, och mångsidigheten i och med de olika styckningsdetaljerna, gör att köttet funkar finfint med många olika smaker – allt från hett och kryddstarkt till örtigt, sött och syrligt.
Prova recept med äpplen eller rabarber, chili och vitlök eller låt färska örter som rosmarin jobba ihop med honung. Annars räcker faktiskt bara salt och peppar långt.
Livsmedelsverket rekommenderar att kött från gris alltid ska serveras genomstekt eller genomkokt. För detaljer som lägg innebär det en temperatur på 72-75°C men gärna högre för exempelvis karré om man vill att det ska falla sönder när man äter det.
För att undvika ett torrt och hårt resultat för möra delar som filé och kotlett räcker 65-70°C. Glöm inte att i större köttbitar, som stek, fortsätter innertemperaturen stiga upp till fem grader efter att du tagit ut dem ur ugnen.
Både röda och vita viner går bra till fläskkött, det beror som vanligt på tillagningsmetod och de dominerande smakerna på tallriken.
Med en svampsås till det stekta köttet gör sig ett fatlagrat vitt väldigt bra. Väljer du däremot ett recept med örtiga inslag får det röda vinet gärna vara kryddigt.
Foto av Leah Kelley från Pexels
Recept och vintips till strozzapreti á la carbonara, som är en av de fyra klassiska pastorna som kommer från huvudstaden Rom.
Recept på fläskkarré med grönpeppar- och honungssås. En klassisk råvara som kompletteras med en härlig och smakrik sås.
Recept på broccolipasta med pancetta där du får det bästa av både Italien och Sverige i en och samma rätt.
Recept på hemmagjord pizza med salsiccia som sedan toppas med en smakrik sparris- och mandelcréme. Ihop med receptet får du ett vintips.
Recept på fläskkotlett med gräddstuvad grönkål och svamp. Ihop med rätten har vi tagit fram ett vintips som passar utmärkt.
Recept på pasta penne med den populära italienska korven nduja som fler och fler får upp ögonen för. En smakrik och enkel italiensk pastarätt.
Recept på korvstroganoff med äppelsallad och ris. En klassisk svensk husmansrätt där vi även har med ett vintips till rätten.
Recept på tonkatsu curry med ris där vi även tipsar om ett vin som passar utmärkt till denna smakrika rätt.