Vodkapasta – fräsch variant med basilika
Vodkapasta var den trendiga pastarätten för ett antal år sedan. Här serveras den på ett modern och mer fräscht sätt.
FLÄSK OCH SKINKA. I Marche, Italien, kallar de grisen för ”Queen of the table”. Det är lika sant här hemma. Fläskkött tar naturlig plats på bordet året runt – från vardagens lägg och festens filé till midsommarens grillspett och julens skinka.
Köttet från gris har hög sötma och syrlighet, och en tydlig umamismak. Lägg till en naturlig örtighet med toner av timjan och muskot.
Tillsammans ger det ett kött med lång och rik eftersmak där också toner av mineral blir tydliga.
Insprängt fett i fläskkött är en väldigt bra smakbärare. Det, och mångsidigheten i och med de olika styckningsdetaljerna, gör att köttet funkar finfint med många olika smaker – allt från hett och kryddstarkt till örtigt, sött och syrligt.
Prova recept med äpplen eller rabarber, chili och vitlök eller låt färska örter som rosmarin jobba ihop med honung. Annars räcker faktiskt bara salt och peppar långt.
Livsmedelsverket rekommenderar att kött från gris alltid ska serveras genomstekt eller genomkokt. För detaljer som lägg innebär det en temperatur på 72-75°C men gärna högre för exempelvis karré om man vill att det ska falla sönder när man äter det.
För att undvika ett torrt och hårt resultat för möra delar som filé och kotlett räcker 65-70°C. Glöm inte att i större köttbitar, som stek, fortsätter innertemperaturen stiga upp till fem grader efter att du tagit ut dem ur ugnen.
Både röda och vita viner går bra till fläskkött, det beror som vanligt på tillagningsmetod och de dominerande smakerna på tallriken.
Med en svampsås till det stekta köttet gör sig ett fatlagrat vitt väldigt bra. Väljer du däremot ett recept med örtiga inslag får det röda vinet gärna vara kryddigt.
Foto av Leah Kelley från Pexels
Vodkapasta var den trendiga pastarätten för ett antal år sedan. Här serveras den på ett modern och mer fräscht sätt.
Vem kan bärga sig- julhelgens allra första skinkmacka med den ljumma, nygriljerade skinkan på bästa knäckebrödet smakar gudomligt gott.
En snabb, god lunch där ett glas vin adderar helgkänsla. Vitt från Alsace på förslag.
Marinerad fläskfilé med grön örtsås är en festmåltid som kräver en dags framförhållning men det är den väl värd, rätten gör alltid succé.
Den citronstekta fläskfilén smakar delikat och är lättlagad festmat. Mat för många behöver inte vara svårt eller komplicerat.
Har du rester kvar från Påskbordet kan detta recept vara inspiration till lättlagad middagsmat.
Många olika viner, röda eller vita, kan passa till den goda vardagsrätten som lagas på en halvtimme.
VIN OCH MAT i veckans recept är italienska bönsoppan Favata som matchas till ett vitt, friskt och smakrikt vin av druvan sauvignon blanc.