Kryddstark färs med myntayoghurt i pitabröd
Kryddstark färs med myntayoghurt i pitabröd är en perfekt rätt om du är sugen på att slänga ihop något du aldrig gjort förut.
NÖT. Om du har bestämt dig för att lägga en bit kött av nöt på tallriken har du mycket gott att välja mellan. Allt fler styckningsdetaljer dyker upp i butikerna.
Förutom de ”ädla” delarna finns också de som behöver längre tid vid tillagning men som å andra sidan ger mer smak. Om middagsutmaningen är att välja ett oprövat recept, varför inte löpa linan ut och dessutom prova ett helt nytt vin?
Kombinationen umami och fett är hemligheten bakom den fylliga och djupa smaken. Ju mer marmorerat desto mer smak. Tillsammans med värmen från tillagningen utvecklar den aromer som får smaklökarna att göra piruetter i munnen.
Nötkött passar till så mycket, var ska man börja? Salt och peppar är den perfekta starten, och enligt vissa, det enda som behövs.
Annars gifter sig nötkött fint med de flesta smaker: umami som i en gryta med svamp och bacon, hetta och rökighet som i en pulled beef bbq-style, syrlig och söt som en japansk Yakiniku är bara några exempel. Ta hjälp av våra recept för att hitta det du gillar.
Metoderna är lika många som det finns styckningsdetaljer. Här gäller det i första hand att utgå från vilken del du valt för att matcha med bästa sättet att laga det.
En tumregel är ju mer en muskel har arbetat desto längre tid behöver det för att bli mört. En filé från ett ungt djur behöver bara ett par minuter på stekpannan En högrev från ett äldre djur kan däremot behöva timmar i en gryta för att komma till sin rätt.
Vilken dryck du väljer till nötköttet beror dels på hur kraftig rätten är och vilka smaker som tillbehören har. Det innebär att både vita och röda viner går att dricka till.
En råbiff med asiatiska tillbehör går fint ihop med en halvtorr riesling exempelvis. En klassisk köttfärssås trivs bra med en slankare kryddigare sangiovese. Kraftiga och lite mer feta rätter balanserar upp kraftigare och strävare viner, tänk en nebbiolo eller cabernet sauvignon.
Kryddstark färs med myntayoghurt i pitabröd är en perfekt rätt om du är sugen på att slänga ihop något du aldrig gjort förut.
Recept på en fantastisk förrätt bestående av bresaola och tryffel. Ihop med ett pärlande rött vin höjs rätten.
Recept på bookmaker toast. En riktigt klassiker på många svenska pubar som bjuder på goda smakkombinationer.
Recept på klassisk sterk and cheese quesadilla som vi dessutom matchar med ett vin som passar utmärkt till rätten.
Recept på hängmörad ryggbiff med rödvinssåsoch tomatsallad som matchas med ett härligt Rhônevin som passar till rätten.
Recept på tacos på flankstek med salsa och koriander, ihop med ett relevant vintips som höjer och kompletterar rätten.
En smakrik. elegant och imponerande förrätt till nyår är biff tataki med inlagda senapsfrön. Perfekt att ha som sharing dessutom.
Recept på högrevsgryta med sidfläsk, rödvin och trattkantareller. Du får dessutom ett fint matchande vintips till rätten.