ruffino-toppruffino-mobil
Tillbaka till: Kött

Lamm

Ett lamm – och ett glas vin – för varje tillfälle.

RECEPT. Lamm till påsk är en mattradition för många. Men i takt med att fler upptäcker lammköttets goda smak har det blivit ett populärt inslag på matbordet året om.

Den som väljer att prova olika detaljer av lamm kommer inte bli besviken – det borgar både för ökade smakupplevelser och minskat svinn.

Vinbanken har samlat många recept – med vinförslag!

LAMMKÖTTETS KARAKTÄR

Lammkött är naturligt mört och smakrikt – som en sommaräng menar en del eftersom köttet tar smak av vad lammen äter. Köttet är relativt rikt på fett vilket också gör att det blir så saftigt.

SMAKKOMPISAR TILL LAMMKÖTT

Lamm är en mångsidig råvara. Variationen är stor och fungerar bra med många andra smaksättningar. Köttet har en fin mild smak i sig vilket gör att det är viktigare att hålla koll på mängden kryddor snarare än vilken sort man använder. Tumregeln är att ju ljusare och mörare kött desto lättare tar det åt sig av kryddorna.

Örtkryddor är fantastiska ingredienser i allmänhet, rosmarin och timjan i synnerhet, särskilt i kombination med vitlök, salt och peppar. Och de hjälper till att lyfta köttets egna fina smak.

Dill är klassiskt liksom höstiga grytor med vin, svamp och rotfrukter. Eller varför inte inspireras av andra delar av världen och krydda med saffran, citron eller ingefära och kanel?

TILLAGNING AV LAMMKÖTT

Lätta möra delar som filé, entrecôte eller kotlett behöver inte lång tid på grill eller stekpanna för att visa sig från sin bästa sida.

Lägg och bog blir som bäst i långkok och grytor medan hela lammracks, stek, rostbiff, sadel och bringa tempas i ugn.

Lamm behöver inte genomstekas. Vill man ha köttet medium/rare räcker en innertemperatur på 55°C, för medium 60-65°C och well done 70°C.

DRYCK TILL MAT MED LAMM

Lamm är vinvänligt och kan kombineras med både vitt, rött och rosé. Vad du väljer beror i hög grad på matens smaker och intensitet och hur det matchar med vinets. Leta efter vin med örtig smak!

Tillbehör som fetaost och oliver går fint ihop med vita viner, välj dem som kommer från varmare ursprung med karaktär, kanske en lätt fetma och tydlig smak (av druvor som roditis eller vermentino), röda s k ‘svala viner’ av cabernet francdruvan eller ett fylligare rödvin till gryta eller stek, som en Rioja Reserva.