Vin till citron- och rosmarinlamm med tagliatelle
En mogen Rioja som Conde Valdemar Gran Reserva passar lamm och Påskmiddag perfekt.
RECEPT. Lamm till påsk är en mattradition för många. Men i takt med att fler upptäcker lammköttets goda smak har det blivit ett populärt inslag på matbordet året om.
Den som väljer att prova olika detaljer av lamm kommer inte bli besviken – det borgar både för ökade smakupplevelser och minskat svinn.
Vinbanken har samlat många recept – med vinförslag!
Lammkött är naturligt mört och smakrikt – som en sommaräng menar en del eftersom köttet tar smak av vad lammen äter. Köttet är relativt rikt på fett vilket också gör att det blir så saftigt.
Lamm är en mångsidig råvara. Variationen är stor och fungerar bra med många andra smaksättningar. Köttet har en fin mild smak i sig vilket gör att det är viktigare att hålla koll på mängden kryddor snarare än vilken sort man använder. Tumregeln är att ju ljusare och mörare kött desto lättare tar det åt sig av kryddorna.
Örtkryddor är fantastiska ingredienser i allmänhet, rosmarin och timjan i synnerhet, särskilt i kombination med vitlök, salt och peppar. Och de hjälper till att lyfta köttets egna fina smak.
Dill är klassiskt liksom höstiga grytor med vin, svamp och rotfrukter. Eller varför inte inspireras av andra delar av världen och krydda med saffran, citron eller ingefära och kanel?
Lätta möra delar som filé, entrecôte eller kotlett behöver inte lång tid på grill eller stekpanna för att visa sig från sin bästa sida.
Lägg och bog blir som bäst i långkok och grytor medan hela lammracks, stek, rostbiff, sadel och bringa tempas i ugn.
Lamm behöver inte genomstekas. Vill man ha köttet medium/rare räcker en innertemperatur på 55°C, för medium 60-65°C och well done 70°C.
Lamm är vinvänligt och kan kombineras med både vitt, rött och rosé. Vad du väljer beror i hög grad på matens smaker och intensitet och hur det matchar med vinets. Leta efter vin med örtig smak!
Tillbehör som fetaost och oliver går fint ihop med vita viner, välj dem som kommer från varmare ursprung med karaktär, kanske en lätt fetma och tydlig smak (av druvor som roditis eller vermentino), röda s k ’svala viner’ av cabernet francdruvan eller ett fylligare rödvin till gryta eller stek, som en Rioja Reserva.
En mogen Rioja som Conde Valdemar Gran Reserva passar lamm och Påskmiddag perfekt.
Klassiska smaker med en liten twist som lyfter intresset för rätten. Perfekt rätt att bjuda på när man har ett större sällskap hos sig.
Att bjuda vin och matälskare på en festligare rätt än vindolmar är svårt. Vinförslaget matchar väl.
Vin till grillad urbenad dilammrygg eller lammracks är rött och generöst fruktigt. Servera med bondbönor och tomat som en lyxig huvudrätt.
Ett rött rhônevin som fått goda omdömen här på Vinbanken är veckans förslag till påskens persiljefyllda lammstek.
Cordero Cochifrito är en lammrätt som är en specialitet från Navarra i Spanien. Enkel och jättegott till ett bättre vin som Protos
Starta påskhelgen med en mullig gratäng. Vin till moussaka med lammfärs är rött, av druvan cabernet franc.
Ett rött vin av sorten cabernet franc eller sauvignon passar utmärkt bra till denna lyxigare vardagsrätt, lammfärsbiff i pitabröd.