Druva

Semillon

Grön druvsort

Sémillon, en grön druva vars ursprung sannolikt sträcker sig till Bordeaux eller dess närliggande områden i Frankrike. Det var en gång en av de mest omfattande planterade gröna druvsorterna i Bordeaux, men dess popularitet har avtagit med tiden. Undantaget återfinns i de appellationer där den tronar som kung över skapandet av söta viner, såsom Sauternes och Barsac. Emellertid blomstrar den även i andra delar av Bordeaux samt i de sträckta landskapen av Hunter Valley och Margaret River i Australien. Den förgyller även vingårdarna i USA, New Zealand, Argentina, Chile, Portugal och Sydafrika, med flera.

Sémillon bär på tjocka skal, och när dess druvor mognar, antar de ofta nyanser av gult och rosa. Dess blomningstid är relativt sen, vilket möjliggör för generösa skördar, och den anses vara en förhållandevis lättodlad sort. Dock är den sårbar för ädelröta, en egenskap som i vissa vinregioner anses vara en fördel för vissa vintyper. Sémillon-viner är kännetecknade av en ofta relativt låg syra.

I många vinregioner runt om i världen kan denna druva skapa anonyma viner. Men i områden som Sauternes i Bordeaux, med sitt atlantiska klimat, dimhöljda morgnar och soliga eftermiddagar, trivs ädelröta (botrytis) som allra bäst. Det är här som de perfekta förutsättningarna finns för några av världens mest extraordinära söta viner. I andra delar av Bordeaux, såsom i Graves och Pessac-Léognan, brukar druvan ofta sällskapa med andra varieteter som sauvignon blanc och muscadelle för att skapa torra vita viner. I Hunter Valley är det vanligt att druvan står på egna ben, medan den i Margaret River ofta förenas med sauvignon blanc för en balanserad mix.