Druva

Shiraz

Blå druvsort

Shiraz är en djärv och intensiv blå druva som härstammar från det soliga norra Rhône, och den trivs bäst när den får omfamnas av varma vindar och strålande solsken. I kyligare klimat riskerar den att inte mogna fullt ut, och avslöjar därmed sin finess för värme och värmeens inverkan på dess karaktär.

Syrah och shiraz, två namn för samma druva i en genetisk dans, har koreograferats under namnet syrah i de franska vingårdarna och shiraz i bland annat de glödheta fälten i Australien. Var druvan växer och vilket namn vinproducenten väljer att förläna den, kan vara ledtrådar till hur vinet kommer att smaka, som ett kärleksbrev till terroir och klimatets inverkan.

Med sitt kraftiga och robusta skal, skapar Shiraz viner av fyllig karaktär, med djup blåröd färg och tydliga tanniner. Dessa viner är som en resa genom en skog av mörka frukter - blåbär, svarta vinbär, saftiga mörka körsbär - med den kännetecknande tonen av peppar som en smakrik överraskning. Därefter får dessa viner mogna på fat, antingen i ny ek eller i välanvända tunnor, enligt den eleganta komposition som vinstilen kräver.