


I Bäst i test vecka 37 håller vi oss i Australien. Vi gör som vi brukar och tar en närmre titt på fyra viner - två vita och två röda.
När det gäller vita viner gillar jag pigg frisk och ganska stram frukt som gärna får ha en markant syra. Druvan eller duvorna ska i möjligaste man få lysa och helst med vingårdarnas karaktär på en tydlig plats i smakbilden. För mycket och för rostade fat "stjäl" ofta för mycket av druvans karaktär och dess ursprung och vinerna blir baktunga. Dagens två vita viner kommer båda från två områden i Australien som har ett relativt svalt klimat där förutsättningarna finns för just den här typen av viner: Margret River och Adelaide Hills.
Det här för oss till de röda vinerna där mina smaktoleranser är bredare och jag kan verkligen uppskatta kraftiga, viner med mycket extrakt - viner som många skulle kalla överextraerade och till och med obalanserade. Mitt enda önskemål är att det finns en syra som skapar balans och ger vinet ryggrad. Det här tar oss till dagens andra tema vilket är shiraz från Australien. Vi provar två viner: ett från från Coonawarra och ett med druvor från olika ursprung men en stor del är Barossa Valley.
Du hittar över 10 000 viner i Systembolagets beställningssortiment. Vinerna är inte provade av Systembolaget utan har tagits in av de svenska importörerna. I artikelserien Bäst i test väljer vi varje vecka ut ett antal viner i just beställningssortimentet som vi recenserar och ger ett omdöme. Generellt sett tar det 3-8 dagar innan vinerna kommer fram efter att du beställt dem.
Vårat fokus i artikelserien Bäst i test är viner som kostar mellan 120 och 350 kronor, men ibland när vi hittar något speciellt som sticker ut utanför det spannet kan vi ta med och recensera även det. I artikelserien har vi lite mer fokus på producenterna och berättelserna om vinet än vad vi brukar ha i våra ordinarie recensioner. Vi har säkerställt med importörerna att vinerna vi publicerar finns i lager.
Stella Bella Wines i Margaret River ägs och drivs av Stuart Pym och Janice McDonald- Tillsammans ligger de bakom företagets viner som tydligt uttrycker Margaret Rivers svala klimat och jordens förutsättningar. Stella Bella Wines startades 1996 då Stuart & Janice tog över Suckfizzle Vineyard" som ligger i den södra delen av Margaret River. Stella Bella Chardonnay har jäst på naturlig jäst på fasnka ekfat där 35% av faten var nya. Därefter har de lagrats på fat i cirka 10 månader.
Penfolds hör till vinvärldens mest ansedda varumärken. Företaget grundades 1844 av Cristopher Rawson Penfold och hans fru, Mary. 1931 började Max Schubert arbeta för Penfolds och 1948 blev han ansvarig vinmakare. Schubert är den person som mest förknippas med Penfolds framgångar och hjärnan bakom Penfolds ikoniska ”The Grange Hermitage” som skapades under 50- och 60-talen. Familjen Penfold fanns med som ägare fram till 1976. 2005 blev Penfolds en del av bryggeriföretaget Fosters och 2011 fattades beslutet att dela upp bryggeri- och vinverksamheterna och Treasury Estates skapades där Penfolds utgör en stor del. Penfolds importeras av Vinunic.se.
Wynns startades i Coonawarra 1891 av skotten John Riddoch. 1951 såldes företaget till bröderna Samuel och David Wynn som drev en framgångsrik verksamhet inom vindistribution. Företaget bytte namn till Wynns men prestigevinerna bär grundarens namn, John Riddoch. Wynns är bland annat känt för att de 1954 började sälja det första vinet i Australien som var gjort helt på cabernet sauvignon och där druvnamnet stod på etiketten. Dagens vin är dock gjort på druvan shiraz. Ursprunget är Coonawarra och vinrankorna hör till de äldsta shirazstockarna i området med en medelålder på runt 75 år.