frankrike

Gigondas

Frankrike

Gigondas

Gigondas är en vinappellation i södra Rhone som är mest känd för att producera prisvärda viner som påminner en del om Chateauneuf-du-pape.

Det skiljer enbart några mil mellan orterna Gigondas och Chateauneuf-du-pape och det märks med tanke på hur lika vinerna som produceras i respektive appellation är varandra. Även om den senare appellationen är betydligt mer känd, både i Frankrike och internationellt, så börjar allt fler få upp ögonen för gigondas. Inom appellationen får det användas ett flertal olika druvor för att producera vinerna. Trots det tillhör grenache, syrah och carignan de vanligaste i distriktet. Det är dock tillåtet att använda bra många fler lokala druvsorter i produktionen av vinerna. Även om det också är tillåtet att producera rosévin i gigondas så är det ytterst ovanligt och i stort sett all vinproduktion i distriktet utgörs av rödvin. Vinerna påminner väldigt mycket om just chateauneuf-du-pape när det kommer till stil, strävhet, fyllighet och karaktär. För många konsumenter är gigondas ett mer prisvärt alternativ till chateauneuf-du-pape som ofta kostar betydligt mer än sin granne som ligger några mil bort. Gigondas har i dag generellt ett pris på någon hundralapp mindre än sin granne, vilket har gjort att allt fler fått upp ögonen för vinet i Sverige. På Systembolaget till exempel går det att hitta ett 20-tal viner från gigondas som bara blir populärare och populärare.
Druvor: Bourboulenc, Vaccarèse, Cinsaut, Clairette, Clairette Rose, Counoise, Grenache Blanc, Grenache Gris, Marsanne, Muscardin, Piquepoul Blanc, Piquepoul Noir, Roussanne, Terret Noir, Ugni Blanc, Viognier.
Domaine du Pesquier - röda viner att älska från