Laddar annons
Gabriel Meffre – vinhuset där Gigondas står i rampljuset
22 Mar, 2024
Uppdaterad:
23 Mar, 2024

Gabriel Meffre – vinhuset där Gigondas står i rampljuset

Châteauneuf-du-Pape är ett av världens mest kända vinområden. De sydfranska vinerna har länge rönt stora framgångar och lovorden kring dem har haglat. Direkt bredvid har grannen Gigondas fått stå i en ständig skugga, men nu vågar vinerna ta för sig mer och mer, och en av föregångarna är vinhuset Gabriel Meffre. 

Det är idyllisk syn när man åker genom det böljande och bergiga landskapet i södra Rhonedalen i Frankrike. De olika vindistrikten avlöser varandra och jordmånerna skiljer sig åt enormt mycket bara några hundra meter mellan olika vingårdslägen. Det var även här som Frankrikes första lagstadgade appellation fick sin status redan på 1930-talet, och namnet på den var Châteauneuf-du-Pape, påvens nya slott, som var en tydlig hänvisning till det gamla påvedömet Avignon som ligger direkt i närheten. Châteauneuf-du-Pape har alltid varit väldigt mycket av en centralpunkt inom vinnäringen i södra Rhonedalen. Allt har i stort sett kretsat kring de pampiga, kryddiga och kompakta röda vinerna som fått ett världskänt rykte för sin höga kvalitet. Men där direkt bredvid, eller i skuggan ska man snarare säga, så hittar vi andra viner som bara väntar på sin tur att ta för sig av rampljuset. Och längst fram står Gigondas

"Gigondas är alltid hjärtat"

Det är ett bra mycket mindre vindistrikt än Châteauneuf-du-Pape, men det levererar viner som av många vinexperter anses hålla en minst lika hög kvalitet som den betydligt mer kända grannen. Det är först de senaste decennierna som allt fler börjat upptäcka Gigondas, och då framförallt elegansen som finns i de allra flesta vinerna härifrån. 

Anthony Taylor
Anthony Taylor har varit med i 25 år hos Gabriel Meffre.

– Jag tycker Gigondas är helt fantastiskt. Det håller bara bättre och bättre nivå, och utvecklingen har varit enorm på senare tid, förklarar Anthony Taylor som är inne på sitt 25:e år hos vinhuset Gabriel Meffre.

Just Gabriel Meffre har länge varit lite av en föregångare i Gigondas och i dag hör man till en av de allra största producenterna av vin från området med sina drygt 90 odlade hektar. 

– Även om vi gör väldigt många olika viner så är Gigondas alltid hjärtat. Det är där vi grundades och det är där vi hör hemma. 

Stor skillnad mellan Gigondas och Châteauneuf-du-Pape

Hur ska man då beskriva skillnaderna mellan Châteauneuf-du-Pape och Gigondas, två områden som bara är några mil ifrån varandra? Det första kan i mångt och mycket stavas priset. Medan Châteauneuf-du-Pape tack vare sitt rykte har en relativt hög prislapp, så har Gigondas en betydligt mer plånboksvänlig prisnivå på sina viner generellt sett. 

– Det är såklart skillnad på priserna, och jag tror nånstans att allt fler kommer vilja upptäcka den här elegansen och renheten som finns i vinerna från Gigondas. Det är högre syra och det är fräschare, och det tilltalar många fler nu för tiden tror jag. 

En annan stor skillnad är just höjden. Gigondas odlas på högre höjd än Châteauneuf-du-Pape vilket leder till att vinerna får en högre syra och en aningen friskare karaktär. På vissa ställen kan det skilja flera hundra meter mellan de båda områdena. 

Historisk lansering av Gabriel Meffre

Trots att Gigondas har fått stå lite i en ständig skugga av sin granne så menar Anthony Taylor att det är viktigt att vinerna får gå sin egen väg. 

Gabriel Meffre
De höga höjderna i Gigondas.

– Många pratar om att Gigondas är lite lillebror till Châteauneuf-du-Pape, men jag vill snarare se det som att vi har ett eget uttryck och går vår egen väg. Vinerna skiljer sig åt. Jag önskar att man ibland skulle göra en blindprovning mellan de båda vinerna, och jag är övertygad om att väldigt många hade valt Gigondas framför Châteauneuf-du-Pape. 

En av de största nyheterna i hela Frankrike på senare tid är lanseringen av det första vita Gigondas-vinet någonsin. Det är först 2023 som vinet fått buteljeras, och till hösten lär Gabriel Meffres vita Gigondas nå den svenska marknaden. I övrigt så tror just Anthony Taylor att marknaden för vita viner från Rhonedalen bara kommer bli större och större. 

Gabriel Meffre

– Det ser vi redan nu. Överlag dricker vi mindre och mindre rött, medan de vita går sakta uppåt. Och om man kollar på smakprofilen som de vita vinerna från Rhonedalen har så tror jag att den tilltalar väldigt många vindrickare. Det är aromatiska, fräscha viner som inte är alls för tunga utan snarare bjuder på en härlig karaktär. 

– Men likt de röda Gigondas-vinerna så måste vi fortsätta arbeta med att kommunicera ut detta. Jag är övertygad att om folk gav Gigondas eller ett vitt Rhone-vin en chans så skulle man fastna för det direkt, avslutar Anthony Taylor.