Laddar annons
Pierre Amadieu ska sätta vit Gigondas på världskartan
2 Oct, 2024

Pierre Amadieu ska sätta vit Gigondas på världskartan

Inom kort kommer vinälskare världen över få vara med om något historiskt. För första gången någonsin har en vit Gigondas skapats, och med på hela resan hittar vi vinhuset Pierre Amadieu som står för majoriteten av all vit Gigondas som skapats det första året.

 

  • Fynd
    Amadieu Domaine Grand Romane Gigondas  Rouge

    Amadieu Domaine Grand Romane Gigondas Rouge

    2021
    frankrikeFrankrike
    750 ml
    15%

    Tät, vibrerande och energisk Gigondas som är fullproppad med svarta vinbär, syrliga röda körsbär, sötmogen vanilj, nymalda kryddor där svartpepparn kommer fram tydligt, salvia, timjan, mörk choklad och kaffe. Fatkaraktären är tydlig men extremt välintegrerad. Det är något visst med Gigondas som gör en glad, och det här är ett typexempel på en välgjord, prisvärd och riktigt bra Gigondas. 

    94
    349 kr

Året är 2013 när de främsta producenterna i Gigondas samlas för att diskutera en hjärtefråga; ska vi börja skapa vita Gigondas-viner? Châteauneuf-du-Pape hade gjort vita viner ett bra tag, men grannen Gigondas hade inte ens haft möjlighet att göra det då reglerna inte tillät det. Men det ville de främsta producenterna ändra på, och i bräschen av den här rörelsen hittar vi ett vinhus som i över 100 års tid ägnat all sin tid och kärlek till Gigondas – Pierre Amadieu.

– När diskussionerna började om vi skulle skapa vita viner så pratade vi väldigt mycket om hur dessa viner skulle vara. Skulle vi tillåta flera druvor, eller skulle vi göra något unikt och endast tillåta clairette, berättar Henri-Claude Amadieu som är tredje generationens Amadieu som är involverad i familjevineriet. 

Henri-Claude Amadieu
Henri-Claude Amadieu

Till slut föll valet på att flera druvor skulle vara tillåtna, men minst 70 procent var tvunget att bestå av den gröna Rhonedruvan clairette. 

– Vi ville inte lämna någon vid sidan av vägen, och även de som kanske inte tycker om att odla clairette får nu möjlighet att skapa viner på sitt eget sätt med hjälp av delvis andra druvor. 

Pierre Amadieu står för merparten av produktionen av vit Gigondas

Exakt tio år efter att diskussionerna inleddes, så buteljerades de första vita Gigondas-vinerna. Årgång 2023 kommer dock nå den svenska marknaden först under våren 2025, men vi på Vinbanken har redan fått möjlighet att testa vinerna. Den totala produktionen av vit Gigondas 2023 bestod av 400 hektoliter, fördelat på 19 producenter. Av dessa 400 hektoliter stod Pierre Amadieu för 220, det vill säga mer än hälften av all vit Gigondas som producerades det första året. 

Pierre Amadieu lyfter druvan clairette (till vänster på bilden)
Clairette, till vänster, är druvan som är i fokus i deras vita Gigondas

– Det vi gillar med den här satsningen är att det är druvan clairette som är i fokus. Till skillnad från många andra vita Rhoneviner, där andra druvor är i fokus, så valde vi en druva som folk känner till. Vi har odlat clairette sedan 1954 och dessa odlingar är väldigt värdefulla för oss just nu. Vi vet vilken stil vi kan få till med den här druvan och den skiljer sig åt från många andra vita Rhoneviner. 

Två intressanta viner som produceras

Pierre Amadieu har producerat två olika vita Gigondas-viner. Det ena är en blandning av clairette, rousanne, viognier och marsanne, medan det andra är ett vin gjort på hundra procent clairette. Enligt undertecknad, som fick möjlighet att testa både vinerna, så går det förstnämnda bra mycket mer i en klassisk Rhonestil med den runda aromatiska frukten. Det andra vinet däremot hade en väldigt speciell stil med en intensiv örtighet, pepprighet och en tydlig fräschör. Ett vin som man verkligen inte hade gissat var från Rhonedalen, tack vare sin fina och rena syra. 

Byn Gigondas
Byn Gigondas

Vita viner kommer bli allt mer producerade i området

En annan viktig orsak till att man nu valt att satsa på vita viner i Gigondas är för att hela appellationen har som ambition att utöka produktionen av rosé och vitt fram till 2032.

– Planen är att fördubbla produktionen. Vi vill gå från 8 till 16 procent av vitt och rosé, och att då kunna skapa vita Gigondas-viner betyder väldigt mycket för oss. 

Pierre Amadieu har i dag 140 hektar odlingar i Gigondas, vilket är tio procent av den totala ytan i hela appellationen. Med det är man en av de största aktörerna som skapar Gigondas. Vinhuset är dock fortfarande helt familjeägt och man är just nu inne på den fjärde generationen. De flesta medlemmarna i familjen är dessutom delaktiga i den driften av verksamheten. Enligt Henri-Claude Amadieu så ser dem ett uppsving för Rhoneviner generellt, mycket tack vare att de fortsatt kan producera prisvärda viner som många har råd med. 

Skördetid

– Med en Côtes du Rhône så är du aldrig ensam. Du har allt du älskar i det vinet. Baserat på vad du tycker om så kan du välja mellan vitt, rött, rosé. Och det bästa av allt är att du inte behöver krossa spargrisen när du ska dricka en Côtes du Rhône. 

– Kvalitetsutvecklingen de sista 40 åren har varit enorm i området. Man får en utmärkt investering när man köper ett vin från Rhone.

Ni som ändå har hjärtat i Gigondas, anser du att ni står i skuggan av Châteanuef-du-Pape?

– Châteanuef är lokomotivet i hela regionen, det går inte att förneka. De är det mest kända vinet härifrån. Men det känns som att allt fler fått upp ögonen för vad som finns runtomkring också. Men jag skulle ändå inte säga att vi står i skuggan. Jag skulle snarare säga att vi går en parallell väg, men det är vår helt egna väg. 

Familjen Amadieu
Familjen Amadieu

– Alla vi som skapar Gigondas har jättebra kontakt med varandra. Vi vill samma sak och vi är nära varandra. Jag ser inte det som konkurrens, utan jag ser det som en utveckling där vi vill lyfta ett vin som vi alla älskar. Och nu när vi också har ett vitt vin på kartan så tror jag verkligen det kommer bli hur bra som helst, för vi har saknat ett vitt vin. Att det dessutom är gjort på vår egen druva, clairette, som främst förknippas med just Gigondas, är fantastiskt. 

"Gigondas är outstanding"

Som en del i sin satsning att få ut Gigondas, både de röda och vita, så kommer Pierre Amadieu att ha ett helt nytt vineri färdigt om drygt två år. Sedan tidigare är alla deras odlingar i Gigondas helt ekologiska dessutom. 

– Gigondas är ”outstanding”, det går inte att säga något annat. Och det kommer bli väldigt kul att få följa den här resan med de vita vinerna som jag tror kommer tilltala den svenska marknaden, avslutar Henri-Claude Amadieu.