Laddar annons
28 Oct, 2014
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vin från appellation Lugana och producenten Pratello

Nu kan vi äntligen köpa Pratellos viner i Sverige via bolagets beställningssortiment. Pratellos ägor ligger i vinområdet Lugana på västra stranden av Gardasjön. Egendomen drivs av Vincenzo Bertola och hans hustru Christina och de fokuserar på att producera viner av områdets lokala druvsorter.

Pratello har rönt framgångar med sin viner på hemmaplan som internationellt. Druvodling sker på 60 hektar med några hektar för oliv- och grönsaksodling. Gården livnär sig också på sin restaurang och sitt agriturismo med plats för övernattande gäster.

Mitt besök på gården börjar med en rundvandring i vinkällaren. Här produceras 300 000 flaskor om året och det imponerar med tanke på vinkällarens småskaliga utseende. Försäljningen utanför Italiens går främst till Tyskland, men även till länder som USA, Danmark och Norge.

Vinområdet Lugana

Vinområdet Lugana, som inte ska förväxlas med Lugano, är en liten appellation på ungefär 540 hektar i region Lombardiet. Området är känt för sina vita viner gjorda på druvan trebbiano di Lugana (lokalt kallad turbiana). En allmän uppfattning är att Italiens bästa viner gjorda på denna druva kommer just härifrån. Kända producenterna i området är bland andra Ca' dei Frati och Sergio Zenato.

Appellationen Lugana DOC har funnits sedan 1967. DOC-viner måste innehålla nittio procent av trebbianodruvor samt ha en alkoholhalt på minst 10,5 procent. Vinerna tenderar att vara relativt fylliga och lätt parfymerade.

Vinerna

I dagsläget producerar Pratello ett tiotal viner, varav två är mousserande. I huvudsak tillverkas bordsviner av lokala druvsorter som manzoni bianco, gropello, marzemino och rebo. Vinet Il Rivale uppnår DOC-status.

På gården görs även röda viner och husets flagskepp heter Nero per Sempre. Medan Torrazo har kvalitetsstatusen Valtènesi DOC vilket innebär att vinet är producerat till femtio procent av gropellodruvan med en alkoholhalt på mer än 11,5 procent.

Producenten Pratello gör vin i DOC Lugana

Lieti Conversari 2013

Är ett vin gjord på den gröna druvan incrocio manzoni bianco. Den är uppkallad efter vinmakaren Luigi Manzoni som odlade fram en korsning av riesling and pinot blanc runt 1930. Normalt sett är karaktären på sådana viner enkla, men tack vare en selektiv skörd och jäsning i nya barriquer har vinet fått fin karaktär.

Färgen är gyllengul. Vinet är torrt med en medelfyllig karaktär. Doften är en blandning av honung, nypon, kanel och fläder. I munnen är vinet friskt, men ändå mjukt med toner av mogna druvor och mango.

Lieti Conversari betyder ”lättsam konversation” och ska antyda att vinet ska ”få igång konversationen”. Det passar till lättare fiskrätter och precis som namnet säger, är det ett härligt sällskapsvin.

Lagarder Riesling 2013

I vinet Lagarder har hundra procent riesling använts. Färgen är gyllengul. I doften finns mango, gul melon och vit fläder. Vinet är torrt och medelfylligt. I munnen är det mjukt med toner av mogna druvor och mango. Vinet är något medelmåttigt i sin smak med inte alltför druvtypiska drag. Att välja just denna druva vittnar om ett spännande nytänk som även en internationell publik kan känna igen sig i.

Rivale 2012

Vinet är producerat av hundra procent av trebbiano di Lugana och uppnår därför DOC-status. Det är en ny produktion sedan förra året. Doften är blommig och fruktig med inslag av gula äpplen, enbär och päron. Vinet är torrt och medelfylligt. I munnen är vinet relativt balanserat med övertoner av mineraler och en dominerande smak av persika och äpple. Vincenzo Bertola är inte övertygad om själva produkten och fäller inte många egna kommentarer om vinet.

Brut

Pratellos vita mousserande benämns som ”brut” och är en blandning av viner från olika årgångar. Chardonnay har använts med spumante metod classico som tillverkningsmetod. Färgen är halmgul. Doften är gemytlig, blommig med frukter som persika och mogna äpplen. Vinet är torrt och medelfylligt. I munnen är vinet friskt, med viss brödighet som bjuder på behövligt motstånd för att inte verka alltför lättvindigt. Brödigheten kommer från att vinet fått ligga 24 månader på sin jästfällning.

Brut Rosè

Pratellos rosa mousserande kallas för ”Brut Rosè” och är också en blandning av viner från olika årgångar. Färgen är svagt laxrosa som kommer från skalkontakt med druvorna. Gropellodruvan har använts med spumante metod classico som tillverkningsmetod. Doften är trevlig med inslag av nötter, granatäpplen och nypon. I munnen råder friska inslag med viss brödighet. Vinet har fått ligga 36 månader på sin jästfällning

Torrazo Valtènesi doc 2011

Vinet är gjort på groppello och marzemino. Färgen är rubrinröd. Doften något obestämd, men aromer av körsbär uppmärksammas. I munnen återfinns mörka frukter som körsbär och hallon. Detta vin är inte komplicerat varför det fungerar till maträtter som pizza och charkuterier. Kanske också som en aperitif väl avkylt.

Nero per Sempre 2011

Det mest kända vinet från Pratello heter Nero per Sempre. Namnet är välfunnet och betyder något i stil med ”svart för alltid”. Torkade druvor av sorten rebo ger vinet en djup, mörk fruktsmak med inslag av körsbär, choklad och rabarber. Doften kan beskrivas med björnbär och plommonsylt. Färgen är djupt rubinröd med violetta reflexer. Vinet påminner om en amarone med sin tyngre karaktär, men lättas upp av en pigg fruktsyra.

Spännande upptrappning i vinprovningen

Under provningen uppmanar Vincenzo oss att ta tid på oss för att lära känna vinerna. Druvorna är ovanliga och det är inte helt lätt att förstå sig på Luganavinerna från start. Stämningen runt bordet höjs dock efter ett tag och vinerna börjar tala med oss. Det är fina viner, klart intressanta och väl värda att drickas nu.

Vincenzo säger sig vilja toppa provningen med ett ytterligare vin. Därför får jag göra ett val mellan en tioårig riesling från gården eller en Lieti Conversari av samma årgång. Det är inte ett val som kan eller ska göras snabbt. Jag väljer den tioåriga Lieti och det visade sig vara ett korrekt val.

Färgen är mörkt gul som bärnsten, nästintill oxiderat. Smaken och doften är tung av honung och bivax. Såväl färg, doft som smak är stora och jag tycker att vinet är precis i min smak. Buffligt, arrogant och kanske lite för mycket av det goda.

Efter ett tag frågar Vincenzo hur jag upplever vinet. Han är entusiastisk och klart angelägen om att jag ska tycka om det. Jag känner mig överraskad inte främst av vinets doft och smak. Det är ett intressant faktum att vinet, som är ett enklare bordsvin, kunnat lagras i hela tio år under tiden som det utvecklats med bravur och nu stoltserar med sin storhet.

Årgången 2004 var ovanligt kallt och just detta vin nådde inte upp till den kvalitet som krävdes, då. Istället blev flaskorna liggande och det var en slump att Vincenzo själv en dag upptäckte att vinerna hade utvecklats. Lieti Conversari är gott att dricka nu, säger han, men trots sin enkelhet kan det lagras länge - precis som många andra vita viner från Luganaområdet.

Sammanfattningsvis är Prattelo en intresseväckande vingård. Vincenzo Bertola producerar sina sköna viner på lokala druvor som är värda att uppmärksamma både nu och i framtiden.

Huvudbild: Pratellos ägare Vincenzo Bertola, vinskribent Anders Molin och marknadschef Eduardo Freddi

Skribent:
Vinskribent var Anders Molin som också arrangerar vinresor (framförallt i norra Italiens vindistrikt) i sitt företag La Casa Vola Travel.
Anders är en av Vinbankens trogna läsare och det är honom vi tackar för idén med läsartexter!

 

Vinbankens läsartexter

Det kom ett läsarmail till redaktionen för några veckor sedan där avsändaren på ett trevligt sätt satte fingret på några vinområden som vi på Vinbanken kunde bli starkare på. Det var verkligen ett grymt bra initiativ och jag blev mycket glad över vår läsares engagemang. Men hur skulle det kunna fungera praktiskt var nästa fråga. Hursomhelst.

Vi bestämde oss ganska raskt att göra ett test, som är texten ni läst just nu. Jag vill tacka Anders Molin för hans insats, för idén och för hans strålande artikel om en appellation som i alla fall jag inte hade en susning om. Helt klart bidrar artikeln till ett mervärde på vår sajt.

Jag vill gärna fortsätta med Anders idé, därför tar vi gärna emot fler förslag och de vi publicerar lyfts in under en rubrik, Vinbankens läsartexter. Fakta går som vanligt in i vin-informations-banken, under kategorier och taggar (etiketter).

Det är med glädje vi publicerar dagens artikel för den har i ett slag kokat ned det Vinbanken står för och det vi vill göra:

Vinbanken är för läsarna och med läsarna i världen av goda drycker. Vi gillar olika men vi delar lika.