italien

Barbera d’Asti

Italien

Barbera d'Asti

Barbera d'Asti är italienskt rödvin av den lite högre skolan. Vinet dricks ibland ungt men kan vinna på lagring som gör vinet fylligare. Barbera d'Asti är en av 74 appellationer i Italien som förärats med kvalitetsbeteckningen DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita), som är den högsta standarden. Det är en av de mer kända appellationerna i Italien, men inte lika välkänd som till exempel Barolo eller Amarone. Barbera d'Asti Superiore är vin med en alkoholhalt på minst 12,5 % som lagrats i 14 månader eller mer. Minst sex månader ska vinet ha lagrats på fat. Dessa viner är mycker raffinerade och kan gärna lagras i uppemot 20 år.

Barbera d'Asti är ett vindistrikt som skyddas av Alperna

Asti och Alessandria är två områden i Piemonte i norra Italien där Barbera d'Astivin produceras. Piemonte betyder landet vid bergets fot, och många av vinodlingarna är belägna på sluttningar som ger mycket goda förutsättningar för produktion av kvalitetsvin. Vinrankorna kan ge en mycket riklig skörd. När det gäller finare viner försöker man dock hålla nere antalet druvor på rankorna till förmån för bättre kvalitet.

Barbera är den vanligaste druvan i Barbera d'Asti

Ett vin från Barbera d'Asti ska till minst 90 % vara gjort på druvan barbera för att få ha DOCG beteckningen på etiketten. Freisa, grignolino och dolcetto är andra druvor som används för att ge vinerna en balanserad smak med flera bottnar. Barbera är en blå druva som ger viner med låg nivå av tanniner och fruktighet, som är lätta att dricka. Samtidigt kan ett vin från Barbera d'Asti vara väldigt komplext, ofta med karaktär av röda körsbär. Efter sangiovese är barbera den näst mest odlade druvan i Italien. Barbera har länge varit en viktig druva för enklare viner, men på senare år har vi sett många riktigt bra viner på barbera. Inte minst från Barbera d'Asti. Ingen annan appellation i Italien är så förknippad med barberadruvan som Barbera d'Asti. Piemonte och barbera - så blev det en succé i Sverige

Barbera d'Asti passar till mat med kryddor

Vilken mat som passar till Barbera d'Asti beror framförallt på hur fylligt vinet är. Ofta är lättare kötträtter som fågel och lamm ett mycket bra val. Om vinet är kraftfullt kan du kombinera det med rätter som är mer smakrika.

Barbera d'Asti temperatur

Du behöver inte använda särskilda glas för Barbera d'Asti utan ett allround rödvinsglas fungerar mycket bra. Lufta gärna vinet innan servering och välj temperatur utifrån hur fylligt vinet är. 16–18 grader brukar vara lagom och det kan du uppnå genom att ställa in vinet i kylen i ca 30 minuter innan serveringen.

Priset på vin från Barbera d'Asti varierar kraftigt

Barberadruvan är väldigt mångsidig och passar till allt från enkla bordsviner som dricks unga till kvalitetsviner för lagring i över tio år. Det innebär att priserna kan variera kraftigt. Räkna dock med att en flaska vin från Barbera d'Asti oftare än sällan kostar några hundra kronor i Sverige.

Barbera d'Asti på Systembolaget

Systembolaget kan du beställa omkring 70 olika viner från Barbera d'Asti. Alla är röda.