Tillbaka till: Piemonte

Barolo

Barolo

Barolo DOCG är namnet på vinappellationen och distriktet i den italienska regionen Piemonte.

Vinerna gjorda i Barolo anses i dag vara några av de mest åtråvärda i världen. Baroloviner är gjorda på den svårodlade druvan nebbiolo som i stort sett enbart odlas i Piemonte där den trivs.

Viner från Barolo är kända för att vara kraftiga, ha mycket karaktär och ha väldigt många olika inslag i sig som balanseras väl. Bland inslagen hittar man ofta fat och körsbär.

Med tanke på ortens och distriktets närhet till flera kulinariskt kända orter, som till exempel tryffelorten Alba, så är det naturligt att viner från distriktet passar otroligt väl med svamp och kötträtter med mycket smak.

På bara några år har barolo blivit ett oerhört populärt vinval i Sverige och utbudet på Systembolaget har ökat mer och mer för varje år. Även om priset på de allra bästa vinerna från distriktet ökat rejält så finns det stort utbud av viner därifrån. Orsaken är att arealen inom distriktet utökats rejält på senare år, vilket gjort att allt fler producenter börjat synas på de svenska vinhyllorna.

Druvan nebbiolo utgör även grund i granndistriktet Barbarescos viner, vilket gör att barolo och barbaresco ofta jämförs med varandra.

Viner från distriktet är lagringsvänliga och har på senare år blivit populära för vinsamlare världen över. De allra bästa årgångsvinerna från distriktet säljs för stora summor pengar varje år.

Druva: Nebbiolo