tyskland

Baden

Tyskland

Baden

Tyskland är ett ganska kallt land, eller ett ‘’cool climate’’ om man skall tala vinspråk, och därav sticker Baden ut lite extra då det är Tysklands sydligaste och varmaste vinregion.

Fylligheten och den lite högre alkoholhalten i glaset kan lätt avslöja detta, men även ryktet som Baden har för sin fantastiska spätburgunder.

Baden vin

Runt 85 procent av allt vin produceras av stora vinkooperativ, som är en typ av förening med vinodlare som tillsammans producerar och säljer vin. Vinkooperativ är väldigt vanligt och viktiga för vinbranschen i Europa. I Baden produceras det mestadels vitt vin, precis som de görs i hela Tyskland. 60 procent av druvorna som odlas är vita, men trots det så är den blåa druvan Pinot Noir, eller Spätburgunder som man kallar druvan i Tyskland, den mest planterade druvan i Baden. På grund av det sydliga läget och den värmen här så trivs de blåa druvorna väldigt bra och nästan hälften av all Tysklands Spätburgunder produceras här i Baden. Här hittar man också en hel del rosévin. ‘’Badisch Rotgold’’ är ett mörkare rosévin från Baden som görs på minst 51% Pinot Gris och max 49% Pinot Noir. Druvorna mosas och blandas innan jäsningen.

Baden vindistrikt

Mellan ‘’The Black Forest’’ och Rhenfloden, mitt emot Alsace ligger vinregionen med sina 15.000-16.000 hektar. Baden är uppdelat i 9 olika vindistrikt där det finns en stor bredd med olika stilar på vinerna härifrån. Alla distrikt har sina personliga karaktärsdrag som skiljer dom åt på grund av till exempel. mikro klimat och olika jordmåner.
  • Tauber Franken
  • Badische
  • Bergstrasse
  • Ortenau
  • Breisgau
  • Kaiserstuhl
  • Tuniberg,
  • Markgräflerland
  • Bodensee

Baden jordmån

Här är det mycket varierande. Vulkanisk jord, lera, granit, kalk, sand. De bästa vingårdarna har en intressant jordmån som kallas ‘’lössjord’’, som är en slags sedimentär avlagring som bildats med transport av vinden under en många år. Denna jordmån är luftig och består av silt, kalk, jord och lera.

Baden druvor

I Baden odlas hela Pinot-familjen, Pinot Noir (Spätburgunder), Pinot Gris (Grauburgunder), Pinot Blanc (Weissburgunder) och Pinot Meunier. Efter den mest odlade druvan Pinot Noir så kommer den tyska och lättodlade druvan Muller-Thurgau, som är en korsning mellan Riesling och Madeleine Royale. Det odlas också Riesling här precis som i dom övriga regionerna, men inte mer än till 10 procent.

Baden rödvin

Baden är en stor anledning till att man sakta men säkert börjar koppla Tyskland till rött vin också. Detta är på grund av de fantastisk Spätburgundern som produceras här. Spätburgunder från Baden är fylligt och fruktigt med en hög syra. Kaiserstuhl är en av dom nio distrikten i Baden som gör Spätburgunder i toppklass.

Baden vitt vin

Vitt vin från Baden är fylligare och fruktigare på grund av värmen och soltimmarna.

Baden Systembolaget

Även fast utbudet inte är enormt så finns det prisvärda och karaktär typiska röd viner att testa för att få uppleva denna vinregionen. De vita är knappa, men de finns också på Systembolaget.