Laddar annons
22 Jul, 2012
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Provning med Spring Mountain Vineyard i Napa Valley

Spring Mountain Vineyard, denna ikoniska egendom ligger på den såkallade Mayacamas Range, bergskedjan som skiljer Napa Valley från Sonoma Valley på västra sidan. De tre vingårdarna breder ut sig i mindre östorienterade plättar norr om St. Helena och hade ursprungligen olika ägare. Firman skapades av Jacob E. Safra som kombinerade vingårdarna med rötter ända bak till 1800-talet, dessa historiska bitar mark bidrar med sina individuella förutsättningar med olika karaktärer till vinerna. Nästan femhundra meter över Napa Valleys dalgång ligger La Perla, den högsta vingården, och den första i Spring Mountain AVA att planteras med Cabernet Sauvignon. Precis under ligger Chateau Chevalier, med sitt magnifika gamla vineri, helt i sten. Slutligen hittar vi Miravalle där egendomens cave är insprängd långt in i den kalla berggrunden. Förutsättningarna här inne är minst sagt, perfekta. Faten, som syns på bilden, är målade med firmans Syrah för att dölja fula vinfläckar.

Om det stämmer att fint vin ursprunget från fina miljöer så är Spring Mountain Vineyard ett talande exempel för detta. Det är det vackraste landskapet man kan tänka sig, med grönska och terräng som skulle få självaste Edens lustgård att likna någon svensk kommunplanterad rondelgrönska. Miljön liknar ett minutiöst skött stycke regnskog. Den vulkaniska jorden här uppe skiljer sig från de mer alluviala nere i dalgången vilket sätter sina spår i vinerna. Spring Mountain är också den blötaste regionen i Napa Valley, men trotts den lite högre nederbörden så är skördeuttaget naturligt lägre. Här som i hela Kalifornien är det närheten till havet som bestämmer temperaturen.

Under mitt besök i juli 2012 fick jag först jämföra firmans Sauvignon Blanc från årgångarna 2009 och 2010. Vinet kommer ifrån två små och mycket branta vingårdar nära vineriet. 2009 Sauvignon Blanc är utvecklad, bred och med en personlighet som påminner om vit Bordeaux med sin tydliga fatjästa arom. Imponerande och allra godast tror jag att det är idag, det är min favorit. 2010 Sauvignon Blanc är i sin tur vassare och med mer krusbär och vita blommor, i en mer konventionell sauvignon-stil. En smaksak, båda är goda och svalkande, vilket uppskattas under den varma sommaren i Napa Valley även fast det är lite svalare här uppe än nere i dalgången. Men det är inte alltid svalare, nätterna är faktiskt varmare i Spring Mountain än nere i dalgången.

Vi fortsätter med firmans 2007 Estate Cabernet Sauvignon som är den aktuella årgången. På näsan var 2007 något tunn och stimulerar inte nyfikenheten särskilt, men så fel man kan ha. I munnen blir det uppenbart vilken finlemmad och delikat liten skapelse jag har att göra med. Mer återhållen och varsam till stilen och syran är oväntat uppfriskande. 2005 Estate Cabernet Sauvignon är min favorit och visar vilket fördelaktigt håll 2007:an kommer att röra sig. Läder och små aromatiska hallon visar upp sig i den fina körsbärsfrukten som är ungdomligt spröd. Knappt förnimbar ekfatshantering precis som i 2007:an. Redan så sammansatt och precist i smakerna som jag vill ha det, men med många års vidare potential. Stor rekommendation på 2005:an med andra ord som är mitt favoritvin av samtliga provade.

Som sista flight bjöds jag på firmans eleganta toppselektering Elivette, som består av årgångens mest lyckade druvor. Observera, inte mognaste druvor, som på många andra egendomar. En näst intill europeisk stil är det som eftersträvas. Och som dem lyckas. 2007 Elivette visar upp en stor aromatisk rödtonad frukt med elegans maffig bergsfrukt och lyxig, redan djupt integrerad ek. Ingen väntan behövs, redan idag kan man njuta an denna referens till stilen från Spring Mountain. Personligen hade jag ändå väntat i 10 år på denna. I mitt tycke så är 2007 snäppet fräschare än 2004 Elivette som har tyngre ekfat men också en komplexare fruktkaraktär. Årgången gav en varm frukt som så ofta accentuerar ekfaten. Har precis börjat öppna upp och jag ser en fin framtid på minst 10 år men säkert längre. Tjockare och mer distinkt men med en liten bitterhet från eken i eftersmaken. I källaren får jag höra att det fortfarande finns flaskor till salu från 1998, 1987 och äldsta årgången tillgänglig är 1979. Jag längtar redan tillbaka till mitt nästa besök.

Spring Mountain Vineyards importers till Sverige av Vinopia Wine and Spirit.