Blir det champagne på Alla hjärtans dag?

Den 14 februari är det Alla hjärtans dag. Det är hög tid att fundera vilken mat du ska bjuda din älskade på och vilket vin du ska korka upp för att skapa en romantisk stämning. Champagne, eller i alla fall något bubbel, är nästan obligatoriskt.  Vägen till väldigt många människors hjärtan går via magen, så om du ännu inte kommit på vad du ska servera din älskade på Alla hjärtans dag så får du här några förslag med matchande dryckestips. Vi väljer lättfixade rätter för att kunna lägga desto mer tid på kärlek.

Sparris

Servera grillad eller kokt sparris med brynt smör eller en smörig hollandaisesås och kombinera en mullig chardonnay. Om du väljer vinägrett till sparrisen så ta istället en krispig sauvignon blanc av bra kvalitet. Pouilly-Fumé Les Deux Cailloux 2012 (2227), Pouilly Fumé, Loire, Frankrike 141 kr Typisk sauvignon blanc med fin mineralitet. Aromatiskt och friskt med smak av citrus, svartavinbärsblad. Vicar's Choice Barrel Fermented Chardonnay 2013 (2188), Marlborough, Nya Zeeland, 91 kr Smakrik och fruktig chardonnay med tydliga ektoner som ändå inte tar över.

Varm camembert eller brie

Baka en camembert eller brie i ugn och du har en enkel men läcker fondue att doppa brödbitar i. Servera en fruktig pinot grigio eller verdicchio till. Masi Masianco Pinot Grigio Verduzzo 2013 (2415), Veneto, Italien, 97 kr Härligt fruktig och blommig doft. Smak av citrus, melon och päron. Moncaro Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico (22424), Marche, Italien, 67 kr Prisvärt och prisbelönat vitt på druvan verdicchio. Friskt och fruktigt med toner av päron och citrus. 

Kaviar

Oavsett vilken sort du väljer, om vi utesluter kaviar på tub, så blir det festligt. Välj en torr champagne eller ett mousserande vin till eller iskall vodka om du är på det humöret. Pongrácz Brut (7628), Sydafrika, 111 kr Prisvärt bubbel från Sydafrika, gjort enligt champagnemetoden. Därför har det också en fin fyllighet och brödig smak med toner av grape och nougat. Bestheim Crémant d'Alsace Brut (7714), Alsace, Frankrike, 91 kr Torrt och friskt. Liten brödighet och inslag av nougat, gula äpplen och citrus. 

Hummer

Ja, vad är väl en kärleksmåltid utan hummer? Och vad är väl en hummer utan champagne? Det går faktiskt mycket bra med ett vitt vin från Chablis eller Bourgogne också, men på Alla hjärtans dag får det bli äkta bubbel. Pol Roger Brut Vintage 2004 (7536), Champagne, Frankrike, 497 kr Känt champagnehus och en bra årgång i Champagne. Elegant, utvecklad och brödig doft. Frisk smak med toner av gula äpplen och nougat. Charles Heidsieck Brut Réserve (77522), Champagne, Frankrike, 461 kr. Beställningssortimentet Årgångslös men med en komplexitet och kvalitet som slår många årgångschampagner. Skillnaden är bland annat att Charles Heidsieck använder en högre andel reservvin, upp emot 40 procent, än vad andra hus gör. Reservvin är vin från tidigare årgångar som lagrats. De här bubblorna kan förstås lagras ännu mer, men den här skumpan är mycket smakrik och drickfärdig redan idag. Läs också: Champagnetilltugg

Choklad

Chokladens effekt på kärlekslivet är omdiskuterad, att det är en njutning att äta choklad är dock de flesta överens om. Till choklad kan man till exempel dricka ett sött, rött vin eller en iskall shot med apelsinlikör. Prova med lite madeira, en underbar dryck som nästan helt fallit i glömska. Till och med min farmor, som var frikyrklig och strikt, lät sig gärna bjudas på ett litet glas efter söndagssteken. Vintry's Madeira Fine (7882), Madeira, Portugal, 72 kr för 375 ml Detta är en enkel madeira som finns på halvflaska. Söt och med smak av choklad, russin och knäck. Att sippa på, kanske något svalare än rumstemperatur.

Jordgubbar

Jaha, nu har hon fått spader? Föreslå jordgubbar i februari? Ja, jag håller med. I princip... Man ska äta frukt och grönt i säsong helst. Jordgubbar doppade i lite vit choklad är dock väldigt sensuellt och en fullständigt underbar avslutning på en romantisk måltid. Inte tar det tid att fixa dem heller utan all tid kan läggas på väsentligheter. Släck alla lampor som stör och servera med en halvtorr champagne eller annat lite sötare bubbel. Wild Strawberry Sparkling (12085), Sverige, 67 kr Vacker röd färg. Bärig doft och söt smak av jordgubb och geléhallon. Innocent Bystander Moscato (7783), Australien, 101 kr Smultronrosa bubbel gjort på muscatdruvan. Bara 5,5 procent och det kan ju vara en stor fördel att alkoholhalten inte är så hög. Doften är bärig, smaken är ganska frisk med inslag av smultron och fläderblom.

Skål och hjärtliga hälsningar till alla läsare!

Recept andra gillar