xavierxavier
Tillbaka till: Kött

Kalv

Klassiska rätter av kalv lyfter med lättare viner.

KALV. Den italienska osso bucon, österrikiska schnitzeln och vår svenska wallenbergare har en sak gemensamt. I centrum för dessa klassiska rätter står nämligen kött från kalv.

KARAKTÄR KALVKÖTT

Kalvkött har inte samma djupa och fylliga smak som kött från äldre djur. Både färgen och smaken är snarare ljusare och lite syrligare. Köttet saknar i stort sett fett, både kappa och insprängt.

SMAKKOMPISAR TILL KALVKÖTT

Eftersom kalvkött är milt och mört så passar det bäst ihop med milda smaksättare som inte tar överhanden. Aromer från örter som persilja, dill och mejram passar bra till, liksom syrlighet från exempelvis kapris, citron, vitt vin och tomater. Kalv är inget undantag när det gäller feta ingredienser som grädde och smör – de är en ”match made in heaven”.

TILLAGNING AV KALV

Kött från kalv är oftast mört nästan oavsett vilken bit du väljer. Men det är magert och därför behöver man vara lite varsam med tillagningen. Annars är risken stor att köttet blir torrt. Låt ben sitta kvar, det hjälper till att lyfta smaken.

DRYCK TILL MAT MED KALV

Kokt, utbankad, panerad, uppbunden, grillad eller färserad – som du ser är metoderna många, liksom alternativen när det kommer till vinval. Låt kalvköttets fina smaker förstärkas av viner med liknande smakomfång och intensitet.

Prova en grüner veltliner med frisk syra och stenfruktstoner till schnitzeln eller en medelfyllig örtig malbec till osso bucon. Till wallenbergarens milda smak passar en lätt och fruktig pinot noir alldeles utmärkt.