Vin till lågtemperarad kalv med timjansky
En klassisk rätt som håller året om och som passar suveränt bra till vin. Rotfrukterna tillsammans med svamp är vinvänner av rang
KALV. Den italienska osso bucon, österrikiska schnitzeln och vår svenska wallenbergare har en sak gemensamt. I centrum för dessa klassiska rätter står nämligen kött från kalv.
Kalvkött har inte samma djupa och fylliga smak som kött från äldre djur. Både färgen och smaken är snarare ljusare och lite syrligare. Köttet saknar i stort sett fett, både kappa och insprängt.
Eftersom kalvkött är milt och mört så passar det bäst ihop med milda smaksättare som inte tar överhanden. Aromer från örter som persilja, dill och mejram passar bra till, liksom syrlighet från exempelvis kapris, citron, vitt vin och tomater. Kalv är inget undantag när det gäller feta ingredienser som grädde och smör – de är en ”match made in heaven”.
Kött från kalv är oftast mört nästan oavsett vilken bit du väljer. Men det är magert och därför behöver man vara lite varsam med tillagningen. Annars är risken stor att köttet blir torrt. Låt ben sitta kvar, det hjälper till att lyfta smaken.
Kokt, utbankad, panerad, uppbunden, grillad eller färserad – som du ser är metoderna många, liksom alternativen när det kommer till vinval. Låt kalvköttets fina smaker förstärkas av viner med liknande smakomfång och intensitet.
Prova en grüner veltliner med frisk syra och stenfruktstoner till schnitzeln eller en medelfyllig örtig malbec till osso bucon. Till wallenbergarens milda smak passar en lätt och fruktig pinot noir alldeles utmärkt.
En klassisk rätt som håller året om och som passar suveränt bra till vin. Rotfrukterna tillsammans med svamp är vinvänner av rang
VIN OCH MAT. Vin till vitello tonnato smakar alltid gott. Serveras med fördel på sommaren och perfekt för lyxig picknick.
Bästa vinförslaget, just nu, till Kalvfärsjärpar med Karl-Johansvampravioli är rött och från Italien. Lyxa till middagen med att laga egen ravioli.
KLASSISK MAT. Dillkött är en klassiker i det svenska köket och bästa dryckesförslaget är veteöl, ljus lager eller ett fruktigt vitt vin.
Kombinationen mellan vin & klassikern Wallenbergare passar både vita+röda viner. Lingon & gröna ärtor bidrar med liten sötma till rätten, här ett bättre rött vin
Vårfest eller söndagsmiddag med kalv i dillsås är lika festligt som gott. Vitt vin från Alsace passar utmärkt bra, här pinot blanc av producent Paul Blanck.
Kalvfilé Oscar är en lyxig, klassisk svensk maträtt Till maten passar ett rött, smakrikt vin med stil. Ju fler smaker i maten, ju bättre vin Recept i inlägg
VIN TILL OSSO BUCO. En mustig, smakrik rätt som Osso Buco kräver ett vin av liknande smakrika kaliber. Veckans vin är rött.