Tillbaka till: Piemonte Vin

Barbera d’Asti

Barbera d'Asti

Barbera d’Asti DOCG är en vinappellation i Piemonte i nordvästra Italien. Vinerna som produceras där måste innehålla minst 90 procent barbera. Övriga tio procent får blandas ut med freisa, dolcetto och grignolino.

Barbera d’Asti produceras, som namnet antyder, i närheten av städerna Asti och Alessandria i de östra delarna av regionen. Normalt sett är området främst känt för dessertvinet Moscato d’Asti och de söta vinerna som produceras.

Druvan barbera är i dag en av de mest odlade druvorna i Italien, och den mest odlade druvan i Piemonte. Barbera d’Asti ger viner med fruktiga inslag, smak av körsbär och låga tanniner. Till skillnad från Barbera d’Alba DOC som produceras i närheten av staden Alba längre västerut, så har vinerna från Asti aningen mer bäriga toner.

Mat som passar till vinerna från området är oftare lättare kötträtter men även chark och lagrade ostar.

Tidigare hade vinerna i området DOC-status men från och med 2008 fick de DOCG-status. I dag finns det knappt 80 viner som har nått upp i den statusen.

Att druvan barbera fått ett rejält uppsving både i Italien och internationellt går inte att ta miste det. Det som tidigare ansågs vara en arbetarklassdruva ses i dag som en kvalitativ druva som producerar viner av hög kvalitet. Bland de bästa vinerna som görs på druvan kommer från området runt Asti och Alessandria.

Barbera d’Asti och vinets popularitet syns även på Systembolaget där flera välkända producenter trängs på hyllorna. Bland de kändare finns Enzo Bartoli och Braida.

Namn: Barbera d’Asti DOCG
Druvor: Barbera till 90 procent. Resten är freisa, grignolino och dolcetto.
Kända producenter: Enzo Bartoli och Braida