Laddar annons
20 Oct, 2008

Solskenshistoria från restaurangskolan

Kombinationen av rätt vin till rätt mat är en sanning som aldrig blir förlegad. Att visa på kända, goda exempel, för någon som ännu inte är invigd i det sköna mat- och vinkombospelet är extra roligt. Grönmögelost till torr sherry är en hit.

Torr sherry till grönmögelost var kombinationen som fick de (ibland) svårflörtade elverna från Rudbeckskolans restaurangprogram på fall.

Lite om bakgrunden. I den korta dryckeskursen som ingår i hotell- och restaurangprogrammet är vi nu inne i slutfasen. Vi har hunnit fram till starkvin. I varje lektionstillfälle ingår som en avslutande punkt en provning för att testa att det jag sagt och lärt ut stämmer. Samtidigt får eleverna tillfälle att bekanta sig med dryckerna. Många upplever för första gången skillnader och nyanser. De lär sig tillvägagångsättet att prova så att de kan få fram ett omdöme vilket är deras verktyg i presentationen av drycken inför gästen. De tränar på varandra, någon serverar, en annan är frågvis gäst. Så långt allt väl och det kan tilläggas att eleverna är ambitiösa, närvaron är nästintill 100 procentig och engagemanget livligt.

Vi provade tre viner. Torr sherry, 8201 La Guita Manzanilla, Spanien, 47 kr för 375 ml, en ruby port och en halvtorr Madeira.  Sherryn var i glas ett och reaktionen omedelbar. Usch! -vad är det här, nej jag vill inte ens prova, odrickbart, konstigt och så vidare. Någon provade vilket bara förstärkte det negativa omdömet i klassen. Jag bad dem prova. De ville absolut inte. Jag sa åt dem, ni måste prova (häpp)! De provade. Lite småsura blev de att jag övertalat dem.

Vi diskuterar att ett intryck eller en upplevelse kan förändras i tid och rum. Alla var överens att så var fallet och att man alltid kan ändra sin uppfattning i vilken fråga som helst. De fick så återigen prova den torra sherryn, nu tillsammans med grönmögelost. Det blev helt tyst i klassrummet till dess att en av dem utbrister, - åh fan, det smakar riktigt gott! Sen kom de förlösande skratten, kanske kom det också av ett uns lättnad.