Förkylningstider-kan jag få hjälp av e-tungan?

Favoritmarkera

Med full kraft kom så årets influensa, eller om det bara är en riktigt elak förkylning. Nog kvittar det vilket men under loppet av 24 timmar har mitt lukt och smaksinne helt gått ner för räkning,

Lägligt nog kan jag plocka fram en oläst artikel från förra hösten, som jag såg på webbsidan Wines from Spain och där jag nu med tillförsikt läser om den elektroniska tungan, eller kort och gott e-tungan.

Spanska och tyska forskare på Microelectronics Research and Development Center i Barcelona har fått fram en apparat som inte bara kan urskilja olika druvsorter utan också vilken årgång vinet är från.

Apparaten fungerar som så att den använder sig av en serie multisensorer som därefter gör en analys enligt given information plockad ur en databas. Apparaten kan mäta halter av socker, syra, alkohol såväl som andra parametrar vilka ger svar på frågan om vilken druvsortern är och från vilken årgång vinet kommer.

Enligt doktor Cecilia Jiménez-Jorquera kommer e-tungan att användas i arbetet mot bedrägerier och vinkopior. Man kommer mycket snabbt få fram resultaten vilket kommer alla parter tillgodo. E-tungan kommer inte kunna ersätta en kvalificerad provare,
-där är vi inte ännu. Även om det skulle vara en fantastiskt upptäckt och ett bra verktyg för industrin.

I Sverige har forskare i Linköping under lång tid arbetat med spannmålsbönder och utvecklat en liknande apparat som smidigt kollar av stora partier säd för att hitta eventuella defekter eller orenheter.

Slutsats: jag får helt enkelt kurera mig, dricka te med honung, mycket vatten och värka ut eländet. Inte ens e-tungan kan hjälpa mig nu……