Vinprovning – fem vita från Österrike

Favoritmarkera

Som vintips här ett förslag på vitvinsprovning. Österrikes viner lyfts fram med hjälp av riesling respektive grüner veltlinerdruvorna. Stilen är generellt sett något kraftigare, smakrik och krävande. Vinerna passar därmed också utmärkt till mat.
Enklare husviner är de som faller bäst in i spåret för mingel och sällskap, men det är långt ifrån de Österrikiska vinernas huvudspår. Kvalitet är ett ledord för landets producenter.

Ställ upp vinerna i samma ordning som de är listade. Från ett till fem. Vatten och osötat bröd är bra för att neutralisera smaklökarna mellan vinproverna. Servera eventuellt tilltugg efter provningen, då kommer var sak bäst till sin rätt.

2931 Meinklang Grüner Veltliner 2007, Österrike, 79 kr
Vardagsvin. Frisk och syrlig, en extra kryddan fattas som utmärkande druvkännetecken.
Betyg: 3
Mer: Werner Michlits driver ett lantbruk i området Neusiedlersee. Förutom druvor odlar han även annan frukt. Sammanslutningen Meinklang eller om det är Vielvalt (mångfald) är lite otydligt, helt klart är denna samling gastronomiska producenter och deras presentation långt över det vanliga. Ekologiska och mycket mer, naturen skattas högt. Gemensamt är de medlemmar i Slowfood och Noahs ark.
Lägg adressen på minnet och en stilla undran: – varför finns inte liknande i Sverige, eller finns det? Hör gärna av er med tips!
Läs mer här

4200 Leth Grüner Veltliner 2007, Österrike, 69 kr
Leth har vunnit pris i Allt om Vins omröstning 2008 ”bästa vinköpen under året”. Med all rätt kan man tycka för detta enkla vin som är rent och snyggt i budgetklass. Vardagsvin utan större koncentration, okej i sin lätta stil.
Betyg: 3
Mer: Odlingarna ligger i Wagram. På norra sidan Donau vilket gör att vingårdaran ligger i direkt syd-läge mestadels på loessjord. Idealiskt med andra ord, speciellt för grüner.
Läs mer här

97834 Rabl Grüner Veltliner Vinum Optimum 2007, 159 kr
Skolboksexempel av grüner. Kryddig, frisk fruktig av päronsmak och en lätt blommighet. Lång eftersmak. Ljust kött, som fläsk, typ schnitzel är riktigt bra till.
Betyg: 4+
Mer: I Langenlois i Kamtal ligger Familjeföretaget Rabl. Grundat redan 1750 men som så många andra österrikiska vinegendomar dateras den moderna historien till tiden efter andra världskriget. Idag ansvarar Rudolf Rabl för både vingårdar och vinifikation. Han har utvecklat en liten egendom på några hektar till den aktuella ytan som spänner över 70 hektar ekologiskt odlad mark. Samtliga vingårdslägen vinifieras separat och den dominerande jorden är Loess, vilket kan liknas vid en sandblandad lucker jord, och ett granitliknande urberg. Klimatet är av inlandstyp med varma somrar och höstar samt kalla vintrar. Detta ger upphov till viner med rik fruktighet men även markerade syror och tydlig jordmånskaraktär. Rabl odlar en rad olika druvsorter men det är huvudsakligen Grüner Veltliner och Riesling som används för produktion av vitt vin.
Läs mer här

4280 Tegernseerhof Selection Riesling 2007, Österrike, 98 kr
En producent vars viner alltid visat sin goda sida när i Sverige, om riesling eller grüner. Välgjorda och till mycket överkomliga priser. Senast provad 2008-08-14 och antecknade då detta: Bättre vin. Spänstig karaktärsfull. Toppköp som håller stilen genom åren.
Betyg: 4
Mer: Nu är ni Wachau. Frans Mittelbach är ägare och som en av några få är han inte ansluten till Vinea Wachau, sammanslutningen som driver på beteckningarna Steinfeder, Federspiel och Smaragd. Vinerna är mineralrika med stor finess och elegans.
Kom inte åt producentens hemsida i skrivande stund, men här är en annan länk till utförlig info.
Läs mer här

96867 Schloss Gobelsburg Riesling Heiligenstein 2007, Österrike, 229 kr
Torr, medelfyllig. Koncentrerad, mineralstinn smak av päron, äpplen och mogen grapefrukt. Kvalitetsvin. Bra vin, välgjort och smakrikt. Passar många.
Betyg: 4+
Mer: Schloss Gobelsburg i Kamptal är den äldsta vingården i Donauregionen med en dokumenterad historia som går tillbaka till år 1171. Vingården är på 2,5 ha och ligger terrasserade i skydd av en bergstopp. Vinrankornas ålder är ca 35 år och växer på ett läge med sandsten och vulkaniska inslag som ger idealiska förhållanden för Riesling. Druvorna skördas för hand sista veckan i oktober. Druvorna krossas och pressas innan musten genomgår en långsam jäsning i rostfria tankar under temperaturkontrollerade former och buteljeras ungt för att genomgå vidare mognadsutveckling på butelj. Vinet har fått betyget ”International Top Quality” i Weinwelt.
Läs mer här

Lämna ett svar