Fransk olivolja görs av svenskt par med hjärtat

Favoritmarkera

Det kom ett brev från det svenska paret som gör sin egen olivolja, tvålar och mycket mer högt upp på kullarna i närheten av Faugères i Languedoc, södra Frankrike. Nog så intressant för en vin och matnörd som Vinbanken och jag var inte svårövertalad att ta emot ett varuprov. Paketet kom häromdagen och det tog inte lång tid för mig att testa.

Olivolja Terra Midi
Färg: Gnistrande, ljusgrön
Doft: Stor, gräsig, örtig, frisk.
Smak: Kryddig! Gräs, tomater, örter, lätt blommig och frisk. Mycket smakrik.
Omdöme: Oljan är ny, i Italien ser man ofta beteckningen Nouvello för dessa oljor och ni kan likna dem vid vinernas Beaujolais Nouveau. Smaken är frisk och det är storheten i fräschören man vill njuta av i ”den nya oljan”. För mig var oljan spännande att prova då jag hitentills bara smakat fransk olivolja i mycket milda smaker.
Betyg: 4+

Ulrika och Gunnar Björk är parent som står bakom olivoljan och de berättar,
– Oljan finns både ofiltrerad, som vi själva använder, och som filtrerad. Oliverna är handskördade och inga bekämpningsmedel har använts, endast feromoner.
Vi har inte en stor odling, bara 166 olivträd men det ger tillräckligt med arbete….
Den här oljan är skördad 2008. Varje år blir den lite olika, något som är charmen bakom den naturliga produkten.
På parets hemsida kan man läsa om allt vad de sysslar med och vad det handlar om i stora drag är dofter, olivolja, vin och upplevelser. Mycket inspirerande och som en drömtillvaro för en grågrön svensk i februari. För det är klart, i den soliga, doftrika sydfranska miljön glider man ju bara runt och mår bra – allt arbete bakom produkterna och resultaten glömmer man lätt bort.

Gå direkt till Terra Midis hemsida för mer inspiration och om du vill beställa oljan