Sommarföljetong: Vinordic Wine Challenge 2009, champagne

Favoritmarkera

Vinbankens sommarföljetong handlar om tävlingens vinnarviner i de olika kategorierna. Jag har lagt till mina egna kommentarer då vi var en jury och resultatet därmed en sammanställning av allas betygsättning. Till vinnarvinet har jag lagt till förslag på en maträtt. Först ut är gruppen Champagne och vinnaren är….

Tidigare under våren korades Sveriges bästa viner av en panel vinjournalister och sommelierer, undertecknad en av dem, utifrån kriterier pristillhörighet, smakvärde och kvalitet. Starfältet samlade hundratals viner och även om inte “alla” i Sverige förekommande viner var med var det en stor samling tävlande vilket gjorde konkurrensen hård och sällskapet tufft.

Må bäste vin vinna…..och det är:

Champagne, 401-700 kr/helflaska
74469 NV Bollinger Rosé, 649 kr
Smak: Torr, frisk smak av apelsin och äpple, kryddor av kanel och nejlika med inslag av mineral och bröd. Härligt lång eftersmak.
Omdöme: Toppbubbel, inget snack om saken.
Betyg: 5-

Silver, Champagne, -300 kr/helflaska: 7553, Palmer Blanc de Blancs 2004, 284 kr
Brons, Champagne, 701 kr +/helflaska: 7579, Bollinger La Grande Année 1999, 849 kr
Champagne, 301-400 kr/helflaska: 7497, Ayala Brut 1999, 399 kr

Recept: Avokado och skinkrullar

4 portioner

8 skivor kokt skinka
300 g grön sparris

2 avokador
2 tomater, urkärnade, hackade
salt
saft av 1/2 citron
några droppar grön tabasco
Lägg sparrisen i kokande vatten cirka 3 min. Kyl i iskallt vatten, så att färgen behålls.

Mosa avokadoköttet och blanda med tomater och salt. Stänk över citron och tabasco.

Lägg en klick avokadoblandning på varje skinkskiva och fördela sparrisen. Rulla ihop.

Lämna ett svar