Laddar annons
20 Jul, 2009

Sommarföljetong: vita vinnarviner

En doldis vann guldplaceringen för vita viner i Vinordic Wine Challenge 2009. Det i bemärkelsen att vinet ligger i beställningssortimentet och därför inte är lika lättillgängligt eller känt som annars. Här är ett vin som verkligen rekommenderas, förvisso med ett högre pris men mycket väl värt sitt pris.

Vitt vin, 130-249 kr/helflaska
78169 Geheimrat J Riesling Spätlese Trocken 2005, Tyskland, 219 kr
Betyg: 4+

Silver, Vitt vin, -59 kr/helflaska: 6671 Viña Maipo Chardonnay, Chile, 59 kr
Brons, Vitt vin, 80-99 kr/helflaska: 6515, Zondernaam Chardonnay, Sydafrika, 99 kr
Vitt vin, 60-69 kr/helflaska: 2725, Raimat Abadia Blanc de Blancs, Spanien, 69 kr
Vitt vin, 70-79 kr/helflaska:7219 Mineralstein Riesling 2007, Tyskland, 79 kr
Vitt vin, 100-129 kr/helflaska: 2227 Pouilly-Fumé 2007, Frankrike, 129 kr
Bonus, Vitt vin, 250 kr+/helflaska: 74575 Puligny-Montrachet Premier Cru Champ Gain 2006, Frankrike, 559 kr


Receptet: Whiskygravad lax
Ingredienser för 4 personer

1,2 kg lax av mittbiten
3 msk rosépeppar+ 1 msk till garnering
1 tsk vitpeppar
0,5 dl salt
0,5 dl socker
0,5 dl whisky (inte så uttalat rökig!)

Gör så här
1. Ta bort ryggbenet på laxen och dela biten tvärs.
2. Blanda kryddorna, rosépepparn ska krossas. Klappa in kryddorna i fisken. Lägg fiskbitarna med köttsidan mot varandra, tunn sida mot tjock sida. Häll whiskyn i en tät påse.
3. Lägg fisken i påsen med whiskyn i kylen i två dygn, vänd morgon och kväll.
4. Skär upp i tunna, vackra skivor.

Den whiskygravade laxen blir lite annorlunda i sin smak, lätt aromatisk och smakrik, men precis lika enkel att göra som vanlig gravlax. Det som passar bäst till är en ljus lager, vill du dricka vin är det bäst med ett vitt sådant med en liten, lätt sötma.