Sommarföljetong: röda vinnarviner

Favoritmarkera

En fullständig knock-out stod de Nya Zeeländska vinerna för i denna blindprovning. Undertecknad är både genuint “lycklig” över resultatet som också visade väl stämma överens med mina grundpoäng och missbelåten då, specifikt vinnaren i mitt tycke inte alls är “prisvärd”.
Lägg till att vinerna från Nya Zeeland, speciellt de röda, ännu inte hunnit göra avtryck hos konsumenterna än vilket borgar för många spännande och njutningsfyllda upptäckter. Det finns en hel del viner i beställningssortimentet att välja bland.

Rött vin, 100-129 kr/helflaska
6407 Gumfields Pinot Noir 2007, Nya Zeeland, 129 kr
Smak: Medelfyllig. Bärigt mustig, parfymerad och extraherad.
Omdöme: Kvalitetsvin. Enkel och för pris, löjligt dyr!
Betyg: 2

Silver, Rött vin, 70-79 kr/helflaska: 6556 Trio Merlot Carmenère Cabernet Sauvignon 2006, Chile, 79 kr
Brons, Rött vin, 130-249 kr/helflaska: 74627 Clos Henri Pinot Noir 2006, Nya Zeeland, 259 kr
Rött vin, -59 kr/helflaska: 22981 Monterosso Sangiovese 2007, Italien, 49 kr
Rött vin, 60-69 kr/helflaska: 6780 MontGras Carmenère Shiraz 2008, Chile, 69 kr
Rött vin, 80-99 kr/helflaska: 6504 Raza Selection Malbec Shiraz 2008, Argentina, 80 kr
Rött vin, 250 kr +/helflaska: 74950 Chambolle-Musigny 2006, Frankrike, 349 kr

Recept: Marinerade grillade grönsaker
Ingredienser för 4 personer

1 aubergine
2 zucchini
1 färsk fänkål
2 gula och 2 röda paprikor
färsk basilika och lagerblad

Marinad:
1½ dl olivolja
saften av en citron
3 mosade vitlöksklyftor

Gör så här
1. Klyfta aubergine och zucchini på längden, salta och låt dra ur vätska 20 minuter, torka sedan väl.
2. Skiva fänkålen.
3. Grilla paprikorna hett så skalet börjar svartna, dra då av skalet med en liten kniv eller potatisskalare.
4. Kör olivolja, citronsaft och vitlök i mixer till en slät marinad.
5. Grilla grönsakerna runt om.
6. Salta, peppra och strö över lagerblad.
7. Lägg upp och ringla eller pensla marinaden över.
8. Servera gärna med färska basilikablad strödda över.

Denna rätt kan varieras i det oändliga, allt efter tillgång och årstid. Servera med ett fylligt & smakrikt vitt vin eller ett halvtorrt vitt vin ur smaktypen friska & fruktiga. Ett kryddigt & mustigt rött vin är också ett bra alternativ om du föredrar det.

Om ni vill, vit fisk eller ljust kött som fläsk, lätt grillat passar utmärkt.

Kommentera