Vinstockarna i förorten-peas and pumpkins

Favoritmarkera

Fram till idag har jag jag kapat skotten vid två tillfällen och jag har tunnat ut vinstockarna på löv lika många gånger om inte fler. Iår har de burit rikligt med klasar. Vid en närmare titt på druvorna ser man att flera av dem är ojämt stora, i samma klase. På engelska kallar man fenomenet peas and pumpkins, på franska millerandage och det är ett resultat av kraftig tillväxt varför energi fattas till druvorna. Vinproducenterna ser på det som ett bra tecken. Eller som Marimar Torres i Kalifornien berättar i sitt infobrev,
– vi hoppas och ser fram emot en extraordinär årgång då vi ser en del av peas and pumpkins ute på fälten. Den varma våren och försommaren, tillsammans med hög luftfuktighet gav vinstockarna enorm växtkraft

Om, man har klasar där vissa druvor inte ens utvecklats är det något som heter coulure på vinspråk. Det kan vara ett resultat av kraftig blåst under blommningen vilket leder till svag pollinering.

Här hemma tog jag ett beslut: Klasar med ojämna druvor kommer inte återhämta sig till samma nivå som de, som är jämna. Därför är en så kallad, grön skörd, nödvändig.
Idag tog jag bort 17 klasar. Kvar på varje gren är sedan 2 …vilket börjar närma sig samma nivå som för de stora toppvinerna.

Läs mer om druvmognad här

Lämna ett svar