Senast provade, Château Montrose 1993

Favoritmarkera

Bordeauxslottet Château Montrose är klassificerad som 2ème Cru och rankad som god konkurrent till Cos d´Estournel i St- Estephe. Enligt Robert Parkers referensbok från 1985 i provning och bedömning av Bordeauxviner är det ett av de mest välskötta slotten i Bordaux.

En snabb scanning av nätet och det senast tryckta av nämnda superkändis till vinskribent och Château Montrose verkar snarare ha stärkt slottets renommé än skjutit det åt sidan alternativt att det backat i bedömningspoängen. Årgång 2003 har fått 100 poäng av 100 möjliga och andra 2000-tals årgångar ligger alla i spannet 92 till 94 poäng och långt därutöver. Det är inte illa med tanke på nämnda vinskribents snålhet i bedömningen och utdelandet av de högsta poängen.

Château montrose är inte heller som många andra Bordeauxslott, i mitt tycke. Det är ytterligt elegant och subtilt. Ändå säger många att kantigheten i vinets tanniner möjligen slås av superkändisslottet Château Latours viner, men det vete tusan egentligen. Jag inser nu att jag behöver prova detta vin i en nyare årgång för att uppdatera mig. Helgens stora vinupplevelse var årgång 1993 av Chäteau Montrose. Smaken var sammetslen, elegant, komplex och full av driv. Helt perfekt idag och inte en minut för tidigt uppkorkad. Frågan är, om den ultimata tidpunkten inte var just – nu!

Årgång 1993 i Bordeaux var rankad som en medelgod årgång. Möjligen är den snabba mognaden direkt kopplad till årgångens förutsättningar och vinernas ”brist” på stramhet och kraft. Å andra sidan, smaken som vi upplevde i helgen var stor, elegant och så finstämt utmejslad som jag aldrig tidigare smakat i ett rött Bordeauxvin. En av provarna utryckte det såhär:
– under åren har vi provat många bra viner och därefter njutit av dem till mat. Dessa stora viners smak har alltid blivit än mer markerad hur väl det än varit i kombinationen och hur mogna de än visat sig vara på etiketten. Denna 93a fortsatte dock bara vara sammetslen och stor allteftersom middagen fortskred. Den tappade inte kraft, blev inte torr och kärv eller förändrade sig på något annat märkbart sätt. Den eleganta frukten fanns där hela tiden. Det var ett sant nöje, genomgående!

Ägorna är planterade med cabernet sauvignon till 65 procent, merlot 30 procent och cabernet franc med cirka 5 procent. Vinerna lagras 22 till 24 månader på fat. Ryktet säger att Montrose är en av Medocs mest välskötta källare med vinodlingar som sköts oklanderligt. Under senar år har stilen på vinerna blivit lättare, en förändring som påbörjades redan från slutet av 1970 talet.

Lämna ett svar