faustino-reserva-okt-vinbankenfaustino-reserva-vinbanken-okt

Veckans vin v. 47 – sött från Ungern

Favoritmarkera

Tokajer är vin från vindistriktet Tokaj-Hegyalja. Vindistriktet ligger i nordöstra Ungern vid gränsen till Slovakien och upptogs 2002 på UNESCO:s världsarvslista. Tokajervinerna är mest kända för sina söta viner som började tillverkas redan i slutet av 1500-talet.

De historiska tokajervinerna blev bland annat kända för att var eftertraktade av de ryska tsarerna. Vinerna är uteslutande vita och gör på framför allt Furmint, Hárslevelü och Muskat Lunel. Vinerna är både torra och söta även om de söta är de som gjort Tokaj känt och de görs huvudsakligen på druvan Furmint som får angripas av ädelröta, men kan också innehålla Hárslevelű och lite Muskotaly.

De druvor som angripits av ädelröta skördas först och utgör den s.k. aszún. Aszún krossas lätt till en söt massa. Under tiden skördas de vanliga druvorna. Aszúmassan tillsätts sedan till den vanliga musten och söthetsgraden kan varieras beroende på hur mycket aszúmassa man tillsätter. Söthetsgraden i tokaji aszú anges traditionellt med puttonyos. En puttony är en korg som innehåller 20 till 25 kg druvor. Ju fler sådana korgar med den söta aszún man tillsatte till ett fat, desto sötare blev vinet. Numera anger antalet puttonyos hur mycket restsocker det finns i det färdiga vinet. Två puttonyos görs inte, tre, fyra och fem är lätta att hitta och sex puttonyos görs bara riktigt bra år. Den aszú eszencia som finns idag på markanden håller ungefär åtta puttonyos medan szamorodni, betyder som det kommer, är ett vin som inte fått någon tillsats av aszú. Det finns både som sött eller torrt vin, inget av dem är heller speciellt ”gott” eller vanligt förekommande.

2884 Tokaji Aszú 6 Puttonyos Château Dereszla 2000, Ungern, 299 kr för 500 ml.
Stor genrös doft av aprikos och karamell. Smaken är söt, komplex utsökt finstämd med perfekt balans mellan sötma och syra. Det smakar persika av gul, exotisk frukt med inslag av honung, karamell-kokos, nötter (mandel) och fat. Lång, perfekt balanserad eftersmak.
Betyg: 5
Provad: 2009-09-07

Passar till: som julklapp till vinintresserad! Till salta grönmögelostar, till äppeldesserter, bakverk, fruktdesserter och till ädel choklad med kakaoinnehåll runt 65 procent.

Lämna ett svar