Laddar annons
Veckans femhundring – vi ger oss in i okända gångar
20 Oct, 2023
Uppdaterad:
30 Nov, 2023

Veckans femhundring – vi ger oss in i okända gångar

Ibland får man feeling. Ibland känner man att man vågar göra saker man aldrig tidigare gjort. Den här veckan är en sådan vecka då vi ska utmana oss själva. I veckans femhundring den här veckan ska vi utforska den magiska världen av söta viner.

Det finns få vinkategorier som är lika förbisedda som sötvinskategorin. På Systembolaget måste man till och med leta på helt andra hyllplan för att hitta till de söta vinerna då de inte får plats bland de ordinarie vinerna, vilket vi tycker är väldigt synd. Därför ska vi i veckans femhundring visa vår uppskattning för söta viner genom att plocka upp korgen och med bestämda steg gå mot hyllan på Systembolaget dit väldigt få svenska vinkonsumenter hittar. 

I veckans femhundring är syftet att du som konsument på ett enkelt och smidigt sätt ska få ett antal vintips som ihop kostar runt 500 kronor. Vi delar med oss av tipsen på fredagar, och det är i stort sett alltid viner som finns antingen i det fasta sortimentet eller i hög omfattning i det tillfälliga sortimentet som vi kommer dela med oss av. Vi kommer ibland testa nya årgångar av betrodda favoriter, medan vi ibland kommer gå till hyllor som vi tidigare aldrig varit vid. Allt för att upptäcka utbudet av vin från alla världens hörn som vi har tillgång till på den svenska marknaden. 

Veckans femhundring – vi ger oss in i okända gångar

Det första vi gör när vi plockar upp korgen är att vi går till hyllan för söta viner och starkviner. Dessa viner brukat allt som oftast få dela ”avdelning” på Systembolaget. Och det första vi möts av när vi kommer dit är ett svenskt hantverk. Uppe i Umeå har vi en producent som är världsledande när det kommer till att göra vin av äpplen. Och som de gör det. I samband med Nobelmiddagen 2022 serverades Brännlands Iscider till gästerna. Och nu har de lanserat en ny årgång av sin fatlagrade Iscider. Den smala flaskan är den första som åker ner i korgen.

När vi ändå står vid hyllan så känner vi igen ett namn. Det står Sauternes. Världens mest kända söta viner kommer från Bordeaux, och närmare bestämt Sauternes. Vi hittar just en Sauternes och vi bestämmer oss för att testa detta. 

Det sista vinet vi hittar är dagens billigaste, och även svagaste sett till alkoholstyrka. Men det spelar ingen som helst roll. För det här vinet är likväl imponerande. Det är en moscato d´Asti vi hittat för 99 kronor.