Koldioxidneutralt vin från Chile – nu i Sverige

Favoritmarkera

För första gången finns nu koldioxidneutrala viner på Systembolaget. De chilenska vinerna Santa Inés Organic och Santa Inés Reserva har försetts med märkningen ”Carbon Neutral”. Märkningen garanterar att vinerna är koldioxidneutrala hela vägen från producenten till hyllan på Systembolaget. Det gör dem unika på den svenska marknaden.

Santa Inés-vinerna, som produceras av den chilenska vinproducenten De Martino, har kunnat göras helt koldioxidneutrala genom att produktion och transport miljöeffektiviserats så långt som möjligt. Därefter kompenserar De Martino för återstående utsläpp.
Det som skiljer De Martino från andra vinproducenter är att man kompenserar med egna utsläppsrätter istället för att köpa dem externt. De Martino har ett långsiktigt och fokuserat miljöarbete och har infört en, för industrin, ny teknik med ett avancerat reningssystem för avloppsvatten som minskar de egna koldioxidutsläppen med 6 000 ton årligen. Detta gör De Martino till den enda vinproducent i världen som blivit godkänd av FN-organisationen UNFCCC att producera och sälja egna utsläppsrätter.
Vinerna importeras till Sverige av Domaine Wines. De Martino och Domaine Wines har samarbetat under åtta år och har under den tiden gemensamt arbetat för en hållbar utveckling inom vintillverkningen.

Så blev vinet klimatneutralt
Vinerna Santa Inés Organic och Santa Inés Reserva har kunnat göras helt koldioxidneutrala genom att produktion och transport miljöeffektiviserats så långt som möjligt. Därefter kompenserar De Martino, som gör Santa Inés-vinerna, för återstående utsläpp.

Det som skiljer De Martino från andra vinproducenter är att man kan kompensera med egna utsläppsrätter istället för att köpa dem externt. De Martino har ett långsiktigt och fokuserat miljöarbete och genom att man har infört en, för industrin, ny teknik med ett avancerat reningssystem för avloppsvatten minskar de egna koldioxidutsläppen med 6 000 ton årligen. Detta gör De Martino till den enda vinproducent i världen som blivit godkänd av FN-organisationen UNFCCC att producera och sälja egna utsläppsrätter.

Vägen till Sverige
Vinet skeppas med båt till Europa i en så kallad flexi-tank som rymmer 24 000 liter. Traditionellt förpackas vinet i Chile vilket är mycket mer skrymmande, endast 7 200 liter vin ryms i samma typ av container. Koldioxidutsläppen i transporterna har därmed minskat med 70 procent. I Europa tappas vinet sedan på flaska och bag-in-box för vidare transport med tåg till Domaine Wines centrallager. Sedan samlastas vinet för slutleverans till Systembolagets butiker.

6283 Santa Inés Reserva Cabernet Carmenère 2006, Chile, 199 kr för 3L box.
Paprika, gräs. Smaken påminner om mörk frukt, av gräs och har en övervägande  grönfrisk smak. Trevlig, druvkaraktär för alla som gillar carmenere och cab franc.
Betyg: 4-
Provad: 2009-03-09

6620 Santa Inés Organic Cabernet Malbec Carmenère 2008, Chile, 145 kr för 1,5L box.
Vardagsvin. Slapp, saknar spänstig syra.
Betyg: 2
Provad: 2009-09-17

Lämna ett svar