Laddar annons
16 Dec, 2009
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Inspirerande boknyhet om provsmakning i Toscana

Vin- och matlitteratur finns det gott om, tur är det. För den som  intresserad är ämnet outsinligt och en stor källa till glädje. Den bilden är ännu inte tagen som visar allt som finns att upptäcka av smakliga munsbitar eller inspirerande miljöbilder från avlägsna platser långt från den egna vardagen. Provsmakning i Toscana, en kulinarisk vinresa III av Håkan Nilsson är precis en sådan bok. Boken väcker lust till mat, vin och resa!

Lagom till jul kommer Håkan Nilssons tredje bok i ”Provsmakning-serien”. Denna gång går resan till Toscana i Italien och distrikten Chianti Classico, Montalcino, Montepulciano, Carmignano, Bolgheri och San Gimignano. Här besöks de bästa vingårdarna och de trevligaste restaurangerna i regionen.
– Precis som tidigare omfattar boken mitt personliga urval av producenter. Efter fler än trettio resor till regionen har jag fått mina favoriter som jag vill förmedla till en större publik, berättar Håkan Nilsson.
– Det har hänt mycket i Toscana de senaste decennierna och det finns en trend hos en del vingårdar att producera mer fruktdrivna och moderna viner där vissa når världsklass. Toscana är helt enkelt en mycket spännande region.

Samma kvartett
Provsmakning i Toscana har producerats under ett par resor av samma kvartett som stått bakom tidigare böcker. Förutom Håkan består den av fotografen Göran Stenberg, formgivaren och konstnären Clas Håkansson samt förläggaren Bengt Liljedahl.
– Vi känner varandra väl sedan många år och vi har alla samma höga ambitioner med det vi producerar. Därför fungerar det så bra, fortsätter Håkan.
Provsmakning i Sydafrika blev 2005 utsedd till bästa bok i kategorin ”Best book in the world on New World Wines” i Gourmand World Cookbook Awards, den högst ansedda tävlingen som finns inom mat och vin. Boken var dessutom nominerad i klassen för bästa fotografi.
– Vår ambition är att varje ny bok ska bli lite bättre än den föregående, säger Håkan. Med Provsmakning i Toscana känner vi oss riktigt nöjda. Vi presenterar många riktigt intressanta personligheter som ligger bakom viner av yppersta klass. Det som överraskar är att det många gånger är kvinnor som ligger bakom några av de bästa vinhusen i denna ofta mansdominerade bransch.
Boken har kommit ut i bokhandeln i dagarna och förhoppningen är givetvis att nå samma framgångar som med tidigare böcker. Just nu funderar kvartetten på vart nästa resa ska gå.
– Spanien ligger nära till hands, där händer det väldigt mycket spännande saker nu, avslutar Håkan Nilsson.

Provsmakning i Toscana
Rek pris i bokhandeln: 349 kronor
Liljedahl Förlag
ISBN 978-91-975711-5-9
160 sidor inbunden, 225 x 290 mm
Författare: Håkan Nilsson
Fotograf: Göran Stenberg

Omdöme: En härlig vinbok. Lagom tjock med vackra bilder som fångat platser och människor precis som det är och ser ut, i verkliga livet. Dessutom gör den mig sugen på att resa och besöka dem! Boken ger jag gärna i julklapp till vin och matintresserad vän.
Betyg: 4+