Laddar annons
1 May, 2010

Cuvée Sir Winston Churchill vertikal 22 april 2010

På mässan Vinordic 2010 bjöd champagne Pol Roger in till exklusiv vertikalprovning av husets toppvin, Cuvée Sir Winston Churchill. Årgångarna var 1999, 1998, 1996, 1995 och 1986. Provningen hölls av Pol Rogers sympatiske marknadschef, Laurent d´Harcourt.

Det är märkligt att vinerna blir så bra som de blir i vårt svala distrikt småler vår värd när han inleder provningen. Han talar såklart om reservvinerna, de som används för att jämna ut och stabilisera blenden för champagnehusens "vanliga cuvéer/buteljer" (inte för årgångschampagnen m a o) till den önskade. Så gör alla hus, fast på olika sätt. Pol Roger skulle aldrig komma på tanken att använda sig av en så dålig årgång som 1984 säger Laurent d´Harcourt. Det har vi kunnat glädja oss åt över många år då svaga årgångar utvecklas änmer i sin stil vilket såklart påverkar totalen i olika grad, beroende på hur mycket reservvin som används. De senaste tio åren har vädret gett årgångar och druvor som varit mogna, således bra reservvin. Vi håller på att vänja oss vid bra viner forstätter vår provningsledare som menar att att det är märkligt i det kylslagna distriktet Champagne där dåligt väder och usel jord (förutom i den lilla upphöjda skaran som är grand crugruppen) är regel snarare än undantag.

Hos Pol Roger arbetar fyra, riddlers. De vrider och skakar om 50 tusen flaskor per dag. Det är männen som vrider flaskorna ett åttondels varv, under tre månader....jaja de finns ännu...de flesta använder sig av maskinella hjälpmedel. Maskinen heter gyropalette och gör jobbet på en bråkdel av tiden, å andra sidan...att hålla koll på fällningen i butljerna och hur den beter sig i samverkan med vilket lufttrycket är för tillfället kan knappast en maskin ha koll på. Därför görs också allt för hand hos Pol Roger. Ni hör, nogrannhet och precision är A och O i detta hus som snart kommer byta namn på husets adress till Rue 1, Sir Winston Churchill. Lite kul är det allt och ingen kan säga att det inte är en het adress, n'est-ce pas?

  • 1999  Gulgrön färg. Stor fruktig doft av äpple, inslag av mineral, smör och nötter. Torr, medelfyllig och smakrik, elegant. Krispigt ren äppelsmak, inslag av persika och gula päron. Tydlig mineralton och smak av nötter. Lång eftersmak. Vinet utvecklar sig mycket bra i glaset, spännande att följa framöver så potentialen helt klart är där den ska vara.
    Betyg: 5/5

  • 1998 Gulgrön. Utvecklad doft med inslag av nötter. Torr, medelfyllig smak av nötter, nougat och mogen frukt, gula äpplen, samt stram mineralsyra. Komplex och som jag upplever, ett idag nästintill slutet vin. Kan förvisso visa mer.
    Betyg: 4/5

  • 1996 Gul färg. Wow, vilken doft, stor! Fruktigt nötig och generös, samtidigt stram hållen och tydligt rökig. Fyllig, torr smak med generös samtidigt krispig fruktsmak av gröna äpplen, päron, persika ett inslag av smörig fetma, massor av nötkaraktär och mineral. Balanserad och komplex.
    Betyg: 5/5++, - hur bra kan ett vin smaka, jag bara undrar?

  • 1995 Gul. Gulgrön. Återhållen doft, inslag av mineral, stram syra, rökig ton och doft av nötter. Medelfyllig och torr, stram grönsyrlig äppelsmak, inslag av gul frukt. Den gröna syran dominerar och gör smaken något stum. Inte i en butlj i bäst form visade det sig då flaska nummer två var mycket bättre. Dock, grundstrukturen densamma menar mer av den återhållna smakupplevelsen.
    Betyg: 3+/5

  • 1986 flaska 1: Gul. Rökig stor doft med drag av nötter, mineral och gröna äpplen. Smaken är torr, medelfyllig och har det mer mogna vitvinets kännetecken av ananas. Gula äpplen, rök och mineral. Bra eftersmak. Elegant.
    Betyg: 4/5

  • Flaska 2: Gul. Rökigt stor doft. Gul frukt, smörig fetma och nötter. Torr, medelfyllig stram mienralsmak, grön frukt, persika, inslag av nötter, rök, nougat och mineral. Elegant, knivskarpt läcker och komplex! Stort vin och en champagne med mognadston.
    Betyg: 5/5