Svensk kock vinner tävling och skänker hela prissumman

Favoritmarkera

Svenske mästerkocken Marcus Samuelsson vann i juni förstaplatsen i amerikanska TV-kanalen Bravos ”Top Chef Masters”. Marcus Samuelsson har arbetat för UNICEF i många år och skänkte hela prissumman på totalt 115 000 US-dollar till FN-organisationens projekt för rent dricksvatten.

Sedan 2006 har den amerikanska TV-kanalen Bravo sänt tävlingen Top Chef Masters. I direktsändning utmanar USAs bästa kockar varandra inför en jury. I finalomgången vann svenske mästerkocken Marcus Samuelsson med sina tre rätter: Först rökt röding med pepparrot och rotfruktsmos. Sedan saltinbakad anka med gåslevergnache och syltade tomater med lagrad balsamvinäger. Som tredje rätt presenterade han en rätt med självbiografiskt inslag: En afrikansk-amerikansk blandning med nordafrikanskt kryddade tonfiskbullar och purcini-couscous med sjöborreskum.
– Jag är så glad över att jag fått tillfälle att möta och laga mat tillsammans med så duktiga kockar. Det är också en ära att få överlämna en så stor summa till UNICEF som bidrar till att barn i många länder kan få rent dricksvatten, säger Marcus Samuelsson.

Fakta: Marcus Samuelsson
Marcus Samuelsson är en internationellt erkänd kock som har överraskat matvärlden med en kulturell mix och utomordentlig skicklighet. På restaurang Aquavit i New York fick han fyra stjärnor i Forbes och tre stjäror i New York Times, den yngste som någonsin fått så höga betyg. Han har också skrivit flera prisbelönta böcker och lagat mat åt den amerikanske presidenten, Barrack Obama. För närvarande driver han Red Rooster i Harlem, New York.

Tips:
UNICEFs Tap Water Project
Se Marcus Samuelsson laga mat på youtube
Segerintervju med Marcus Samuelsson på Bravo TV

Lämna ett svar