Laddar annons
11 Jul, 2010

Mums! med getost på tallriken

I Sverige görs getost med stort G. Det förlovade chévrelandet och som man kanske tänker på först, Frankrike, har sedan länge haft konkurrens från andra länder. Spanien är ett av dem med egna paradosten av sorten get, Monte Enebro. I Tyskland heter det Ziegenkäse. Italiens peccorino är inte en getost utan gjord av fårmjölk. Personlig favorit, just nu, är franska Grottin de Chavignol, Selles sur Cher eller Sainte Maure  eller getost från Skärvången och Ljusterö,  Stensviks gårdsmejerier (varför begränsa sig till en?). Vitmögel bestämmer stilriktningen och ostens färg, som är ljus. Krämigheten kan skifta men som bäst är de opastöriserade ostarna som samtidigt är rejält feta. Gott!

Bort faller därför snabbköpens torra rullar a la getost. Tyvärr är det inte enkelt att hitta getost värd namnet ute i närbutikerna varför alternativen kan tyckas vara begränsande. Bra därför att Falbygdens nysatsning är i antågande men varför de redan är kryddade förvånar mig. Alright, jag förstår att det ska vara enkelt men visst vill man väl kryddsätta sin get själv? En krämig getost till stavar av grönsaker, till nötter eller sprinklad med honung är så läckert..... eller i kombination till ett väl valt glas vin. Passar gör en stram champagne eller en krispig Sancerre alternativt Pouilly-Fume.
Många av de svenska gårdsmejeriostarna faller in i den krämiga gruppen. Skärvångens är ett exempel. Är ostens yta mörk, svartbrun är den förmodligen rullad i aska. Efter några veckor utvecklas ett gråaktigt mögel på ytan. Det ska man äta då det ger ytterligare en  smakinfluens till helheten. Hur man än äter sin chévre, skal eller utan är individuellt och eget sätt är också som alltid rätt. Getostar är oftast påtagligt syrliga, tänk grekisk feta-ost, som förvisso är en blanding får och get men oavsett och när som allra bäst är den alltid rejält syrlig. Till syrlig ost passar ett vin med markerad syra. Vin av druvsorten sauvignon blanc är en kombinationsklassiker i vin och getostsammanhang.

Nyheten här är att inför sensommargrillen lanserar Falbygdens smaksatta chévreostar. Falbygdens senaste nyheter består av två karakteristiska getostar som tillför nya smaker till sensommarens gillningar. De båda ostarna har sina rötter i Frankrike men är i sin smaksättning av två helt olika karaktär. Den ena är en skivad chévre som finns i olika smaker och som passar perfekt att förberedas i folie på grillen. Medan den andra getosten har smaksatts av honung och har en rund och mjuk smak som passar såväl till sommarens sallad som apertif.

Fransk getost, Chévre, har på senare år vunnit mark i Sverige. Att osten har fått fäste här beror inte minst på att det är en god och smakrik ost, utan även för att chévre anses vara en hälsosam ost som dessutom passar de flesta laktosintoleranta.

- Efterfrågan av getost har ökat markant de senaste åren och nu har det även dykt upp en rad spännande smaksättningar av chévreostarna. Falbygdens Ost lanserar därför dels en getost smaksatt av honung och dels en färdigskivad variant med olika smaksättningar, säger Johan Staaf kategoriansvarig för utländska ostar på Falbygdens.

Skivad chévre kommer ursprungligen från osttillverkaren Soignon i Frankrike och har en mixad smaksättning av naturell, peppar & basilika. Med en fräsch smak med inslag av olika kryddor passar den dessutom perfekt att läggas i ett paket folie på grillen. Servera den som en varm huvudrätt med en sallad till eller som tillbehör till den grillade fisken eller köttet. För den som snabbt och enkelt vill tillaga en smakfull förrätt eller en lättare måltid passar denna ost perfekt, inte minst på grund av den praktiska förpackningen. Den färdigskivade osten har nämligen packats två och två vilket gör det enkelt att spara några bitar av denna fina ost till ett senare tillfälle samtidigt som osten håller sig fräschare längre.

Getost med honung är en färskost som har en mjuk konsistens och en fräsch smak. Med en söt underton av honung ges osten tillsammans med dess fraicheur en utsökt smakkombination. Tack vare dessa egenskaper har osten fått äran att bära etiketten ”Falbygdens rekommenderar”. Detta är en märkning som Falbygdens tagit fram och tilldelar ostar från hela Europa som uppfyller höga krav både vad gäller kvalitet och smak. Falbygdens getostar kommr trots förra veckans pressmeddelande först ut i butik v. 36 och det är i början av september.

Läs mer om getostar och vin och ostkombinationer i artikel från DN, 2004-11-28.

Gårdsmejeri, ett av många i vårt avlånga land: Hvens Getost

Tips på Getostvänliga viner
Paul Cluver Sauvignon Blanc 2009 (2038), Sydafrika, 95 kronor
Torr, medelfyllig. Smakrik, fläder, citrus och krusbärsbärig. Inslag av päron, aromatisk och ren. Tydlig eftersmak.
Betyg: 4
Provad: 2010-02-11. Enligt uppgift från kollega har detta vin utvecklats, "satt sig", skönt tillrätta under de senaste månaderna. Smaken har utvecklats änmer och man kan därför förvänta sig en bättre smak. Låter lovande, ska testa vecka som kommer....

Sancerre Les Belles Dames 2009 (2245), Frankrike, 145 kronor
Medelfyllig. Örter, mineral. Grön frukt. Bättre vin. Frisk och fräsch stuns med personlighet.
Betyg: 4
Provad: våren 2010

Petit Chablis 2009 (5585), Frankrike,  109 kronor
Torr, medelfyllig och ren smak av äpple. Inslag av mineral och frisk syra. Trevlig längd.
Bättre vin. Härlig, rensmakande liten chablis. Passar alltid bra.
Betyg: 4-
Provad: 2010-06-21

Stoneleigh Sauvignon Blanc 2009 (6311), Nya Zeeland, 99 kronor
Torrt, lätt och friskt ungdomligt, aromatiskt vin. Smak av passionsfrukt, krusbär, nässlor och lime. Bättre vin. Frisk och fräsch, utan tvekan bra köp.
Betyg: 4-
Provad: 2010-06-21

Kim Crawford Sauvignon Blanc 2008 (6349), Nya Zeeland, 129 kronor
Torr, medelfyllig. Trevlig helhet, viss komplexitet, smak av citrus, krusbär, vinbär och mineral. Bra balans och aromatisk. Bättre, välgjort vin med bra eftersmak.
Betyg: 4
Provad: 2010-06-02