Rött vin sommarfavorit till prat om politik

Favoritmarkera

En minst sagt rolig undersökning hamnade på mitt bord häromdagen. Riojavinernas officiella informationsbyra, rioja.nu, stod som avsändare och även om de gjort undersökningen och ställer frågorna i ”eget syfte” är det som jag ser det, tänkvärt roliga svar. Vad sägs om detta faktum att det alltid så upphaussade ”picnic-vinet” inte alls är det väletablerade fenomen ”alla” trott. Snarare tvärtom, att dricka vin i gröngräset verkar inte stå högt i kurs och att pimpla på ”picnicvin” är i realiteten bara dubbelt så vanligt som att dricka vin när man åker flygplan….hyfsat sällan m a o.

Här är Rioja.nu´s information
Rödvin – svensk favorit även på sommaren eller Vin och politik populära samtalsämnen till sommarvinet

I Sommarsverige är det, trots värmen, det röda vinet som faller de flesta i smaken. Svensken tycker att rödvin går att njuta till det mesta som läggs på grillen. Och till rödvin hör samtal om vin och politik.

Det visar en undersökning om vinvanor som vindistriktet DOCa Rioja genomfört bland svenska folket.

Rioja är ett av Sveriges mest populära vindistrikt. Det är också, tillsammans med Bordeaux och Champagne, den vinregion som flest personer i Sverige spontant nämner när de tänker på ”vindistrikt”. Näst på tur, men bara häften så kända, är vindistrikt som Alsace och Bourgogne.

På sommaren njuter vi helst av vinet på uteplatsen och många tar ett glas vid grillningen.

Här väljer vi att njuta av vårt sommarvin.

På uteplatsen/terrassen. 88%

Vid matbordet inomhus. 71%

Vid grillen. 58%

På restaurant, pub, bar eller dylikt. 57%

I soffgruppen/vardagsrummet. 54%

I köket när jag lagar mat. 52%

Utomhus i park/stranden (typ picnic). 30%

I husvagn/husbil/tält. 14%

I flygplan. 14%

På båt. 13%

Procentsatsen anger andelen som valt detta alternativ.

Det röda vinet är den helt dominerande drycken till en traditionell barbecue av nöt, fläskkött eller hamburgare men är även populärast till sommarkycklingen. Var tionde vindrickande person föredrar rödvin framför vitt vin, rosévin eller annan dryck till sin grillade fisk och var sjätte prefererar rödvin till sina rostade grönsaker. Många uppger också att de tycker att matig fisk, såsom torskfiskar, passar särskilt bra till ett rött vin. Dessutom dricker man gärna rödvin till choklad.

– I Riojadistriktet dricker man traditionellt sett ofta en röd rioja till fisk och skaldjur. Det verkar som att den trenden nu också börjar slå rot i Sverige, säger Ylva Tegnér, Hero Kommunikation som representerar DOCa Rioja i Sverige.

Vin är också ett vanligt samtalsämne för svenskar som gärna också diskuterar det under middagen – bara sju procent gör det inte. Och en politiker är en mycket populär gäst till vinmiddagen.

Vill du se hela undersökningen, läs den här.

Lämna ett svar