xavierxavier

Veckans vintips 2 x nebbiolo

Favoritmarkera

Nebbiolo – mums! Bland Piemontes kullar ligger byar som Barbaresco och Barolo, vinet som huvudsakligen odlas är nebbiolo. Givet odlas även andra druvor. Barbera och dolcetto är några av dem som snart är lika kända som nebbiolo. Många viner i distriktet har namn efter druvan, producenten namn står därunder. Vanligt är också att tillägg som Riserva eller Riserva Special skrivs ut och det innebär alltid en kvalitetshöjning.

DOCG är den högsta kvalitetsklassificeringen enligt italiensk vinlagstiftning. För Barolo gäller att druvan till 100 procent ska vara nebbiolo. Lagstadgad lagringstid är tre år, varav två år ska vara på fat. Har vinet tillägget Riserva är det fyra års fatlagring och för Riserva Speciale, fem år. Faten är ofta så kallade “botti”, stora fat och inte den i Frankrike vanliga “barriquen” som rymmer 225-L.

För barabarescovinerna gäller också en DOCG. Minimiålder på fat, för Barbaresco, är två år varav ett år ska vara på fat. Riserva är tre år på fat och ett år i flaska. Riserva Speciale är fem år med minst fyra år på fat. Faten är ofta de i området stora liggarna, så kallade botti.

Undantag finns såklart och vad gäller faten så är de inte lagstadgade annat än för tid. Gaja, se tidigare inlägg, använder barriquer av ek från Frankrike och Slovenien för sin bästa barbaresco, Sorí San Lorenzo.

De som gillar stilen av vin, röda och torra, kraftiga, ibland parfymerade och läder-körsbärssmakande viner med kryddiga undertoner är helt sålda. Kanske väljer man att dricka barbarescon tidigare än barolon, så var det ofta och  alltid förr. Idag är det tveksamt om man kan vara så generell. Läs på om producenten, de är alla olika. Som räddare i nöden dyker dock trevliga och rättframma “nebbioloviner” upp.  Nebbiolo från Langhe är ett regionvin, eller när ursprunget är lite snävare heter det, d´Alba.

Langhe Nebbiolo Fontanafredda 2009 (22300), Italien, 99 kronor
Röd, transparent. Parfymerad körsbärsdoft. Medelfyllig. Kärnig körsbärsmak, mörk frukt och rostade fat. Trevlig eftersmak.
Betyg: 4

Barolo Serralunga Fontanafredda 2006 (2305), Italien, 235 kronor
röd utvecklad färg. Stor och tydlig doft av rosor, läder och fikon. Smeken är fyllig, balanserad av körsbär, läder, fikon och fat. Strama tanniner och fat i eftersmaken. bäst till mat.
Betyg: 4+

Vill du veta mer om vinerna kan du  hitta det här, importör är Enjoy Wine and Spirits.

Mer om ek och lagring, läs här på Wikipedia.

Lämna ett svar