Laddar annons
Socialdemokraterna vill införa gårdsförsäljning – men via Systembolaget
7 May, 2024
Uppdaterad:
8 May, 2024

Socialdemokraterna vill införa gårdsförsäljning – men via Systembolaget

På onsdagsmorgonen presenterade Socialdemokraterna ett alternativt förslag till gårdsförsäljning, där de menar att Systembolaget bör ha en central roll i framtiden. 

Debatten om gårdsförsäljning har pågått i flera år i Sverige, och inför valet 2022 var det en het fråga. På onsdagsmorgonen presenterade Socialdemokraterna sitt förslag på hur en eventuell modell kring gårdsförsäljning ska se ut framöver, och i det förslaget har Systembolaget en viktig roll. 

I ett pressmeddelande skriver Socialdemokraterna att de vill att Systembolaget ska få i uppdrag att införa ett särskilt gårdsförsäljningssortiment med bland annat en app som kunder kan använda när de besöker en vingård i Sverige. Efter att man köpt vinet så ska det levereras hem via Systembolaget. Med andra ord kommer du enligt förslaget inte kunna få med dig några viner hem direkt från vingården, utan kommer få dem levererade hem via Systembolaget. 

"Har länge sagt att vi är öppna för gårdsförsäljning"

Utöver det så ska det ses över om vinproducenterna ska kunna agera ombud åt Systembolaget framöver.

-- Vi socialdemokrater har länge sagt att vi är öppna för gårdsförsäljning men under den absoluta förutsättningen att det inte hotar Systembolagets alkoholmonopol. De förslag som regeringen diskuterar innebär enligt vår bedömning stora risker. Nu presenterar vi därför själva en lösning, säger Lena Hallengren, gruppledare i riksdagen, i ett pressmeddelande. 

Det förslaget som regeringen diskuterar och som Lena Hallengren syftar på skulle innebära att gårdsförsäljning tilläts i en begränsad utsträckning, men utan Systembolagets inblandning. Det skulle i så fall vara ett komplement till Systembolaget, genom att man skulle kunna köpa med sig vin direkt från vingården. 

-- Vårt förslag har fördelen att det inte kräver några lagändringar utan kan genomföras och vara på plats i närtid. Förslaget skulle möjliggöra en ökad gårdsförsäljning samtidigt som vi behåller rådigheten och kontrollen över det svenska alkoholmonopolet, säger Fredrik Lundh Sammeli, vice ordförande i socialutskottet, i samma pressmeddelande som ovan.