Det finns många hängivna vinskapare i världen. Få är mer intressanta än Eben Sadie. Jag träffade honom första gången för ca 12 år sedan i Sydafrika.
Vinfotografen Cleas Löfgren hade hittat den då okände Eben på ett nytt intressant vinprojekt upp i Swartland och var helt begeistrad. Det var alldeles efter skörd och vi åkte upp och fann helt makalösa viner i vardande från gamla buschvines i gamla ekjäskar. På rak arm beställde vi ett halvdussin lådor av det blivande vinet. Det projektet kom dock aldrig att buteljeras.
När vi vid provningen snackade med Eben så var han mycket bekymrad för att det fanns en sådan propp av gamla vinmakare som förhindrade förnyelse och utveckling i Sydafrika. Vi frågade vilka som var proppen. Eben då ca 27 år anförtrodde oss att de var alla dem som var över 30. Han har med den inställningen aldrig riktigt kommit med i vinetablissemanget. Däremot har han utan kapital men med stort kunnande, kreativitet och hårt arbete lyckats skapa några av Sydafrikas främsta viner. Hans toppvin är Columella, uppkallat efter den förste, en romare, som man har bevarade skrifter från om hur man bör odla vin.
Det är ett mycket personligt och speciellt vin som görs på syrah och mouvèdre. Vinet har växt på många olika typer av jordar runt om i Swartland på 15tal olika små tegar. Gör allt separat och blandar efter lagring. Idén är att kombinera vin från olika terroir och karaktärer till en stor personlighet. I dagarna var han i Stockholm och gjorde för andra gången någonsin en vertikal med de tio första årgångarna av Columella, 2000-2009. Sverige var den andra marknaden han sålde vinet på. Det är en imponerande samling av mycket rika viner med måttlig hårdhet och stort innehåll.
Vinet görs ekologiskt med naturligt låg avkastning, vanligen under 2000 liter vin per ha. Tillsätter bara svavel en bråkdel av det vanliga. Det första året fick han inte tag i så mycket bra mourvedre, andelen har ökat under åren. Skördar något tidigare för att undvika övermognad och för hög alkohol. Klipper också ofta bort spetsen på druvklasarna för att bara få perfekta druvor. Experimenterar numera med andra varmjordsdruvor i sina terroir, som vi kanske kommer att få se senare i vinet. Vill ha druvan i centrum och undviker hård ekning.
Kort om årgångarna:
2000 95% Syrah, Mäktigt, detaljerat och moget med framtid. 2011-20 19,0/20
2001 85% Syrah. Större stramare och bör vänta riktigt stort vin. 2013-22 19,3/20
2002 Lite enklare vin från magrare år 2011-14 18,4/20
2003 Rikt och varmt, mindre struktur drick 2011-16 18,7/20
2004 Stort välbalanserat år i perfekt balans . 2011-20 19,0/20
2005 Tätt svartfruktigt med stor längd efter läckra balanserade toner. 2013-23 19,3/20
2006 Stramare och tuffare men inte riktigt lika innehållsrik 19,0/20
2007 Mycket saftig fruktighet . 2013-19 18,8/20
2008 Synnerligen välbalanserad delikat årgång lite som 2004 19,1/20
2009 (fatprov) mycket lovande stort vin med svartfruktig stor struktur drick 2017-30 19,2/20
Du kan få tag på några 2008 Columella (92032) i vinkällarbutikerna där det ännu finns några flaskor av den för 560 kronor styck. Numera tycker Eben Sadie ca 38 år gammal att proppen är de som är över 40.