Laddar annons
15 Jun, 2011
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa - rött och vitt basvin för sommaren

Denna vecka hittar Du bl.a. två utmärkta och billiga basviner, rött och vitt torrt för sommaren.

2010 Torres Santa Digna Carmenere Reserva för bara 69 kronor är ett utmärkt husvin för det allra mesta i matväg, från grillen till en pasta. Nu har man i Chile lyckats få till sin egen druva carmenere så att alla de tidigare gröna tonerna försvunnit. Även i denna måttliga prisklass är det ett ovanligt komplett vin med rejäl komplexitet, struktur och längd tycker Röttorps Bästa.

Leyda är det nya heta (därför att det bl.a. är så svalt i temperaturen) vindistriktet för vita viner ända ute på Chiles Stilla Havskust. 2010 Leyda Reserva Sauvignon Blanc är ett ovanligt trevligt friskt och torrt med en tuch av krusbär och örter. Det har kraftigt underprissatts i Sverige till 67 kronor och kostar betydligt mer hemma i Chile. Perfekt till sommarens fisk och sallader eller som sällskapsvin. Två utmärkta chilenska husviner för sommaren till mycket bra pris.

När Du behöver ett lite mer komplext och smakrikt vitt även för den fina sommarmiddagen rekommenderar Röttorps Bästa denna vecka 2009 Vila Santa Reserva White från Alentejo i Portugal, 99 kronor. Gjord på en blandning av druvsorter som ger bra syra och innehåll i detta lite varmare klimat. Är strukturellt lite som en seriös vit bourgogne, med en egen personlig klangfärg.

Rosévinsäsongen når nu sin höjdpunkt. Tidigare har det varit klent med vinkvaliteten på roséboxar. I år har Röttorps Bästa hitta en riktigt bra sådan i Beställningssortimetet. Det är 2010 Les Fumeés Blanches Rosé från Françoise Lurton för 212 kronor. Fungerar utmärkt både som matvin och drink och finns också på flaska.

Allra bäst blir rosé som mousserande. Då kan man kombinera ungdomlig fräschör med mognad och utveckling hos vinerna. Röttorps Bästa har hittat ett riktigt läckert finare rosébubbel i Pongraz Rosé för 139 kronor.

Din läckert finstämda topprieslingen 2009 Knoll Schütt Smaragd från Wachau är veckans vita lyxvin på Röttorps Bästa. En subtil kombination av finess och elegans i förnämligare vinvärlden för 469 kronor.

En riktigt bra liten vit torr premiumbox är 2010 Rabl Grüner Veltliner för 155 kronor för 1,5 liter. Den har tagit ett steg uppåt i sin nya årgång. Bra pappmagnumbox när det skall vara ett riktigt vin i båten, på landet eller för den delen hemma.