Rent och fräscht hos Raats Family Wines

Favoritmarkera

Med näsan i glaset på Raats cabernet franc 2008 är insikten monumental, -jag andas och känner doft som vore det genom en syrgasmask! Andetaget ger inget annat än en dos full av liv och ren frisk energi. Märkligt kan tyckas då det är en vindoft jag talar om. Men hur någon kan göra vin av denna kaliber är en gåta så vi ber mannen bakom vinet, Bruwer Raats (bild) om en förklaring.

Att Bruwer Raats är sitt vin och sin jord trogen förstår jag direkt. För att säga ”it´s magic” skulle kunna vara en målande beskrivning om alla de oförklarliga anledningar till varför ett vin smakar på ett visst sätt men här, direkt opassande. Det finns en anledning till varför.  För övrigt är magi en associationstråd som ofta används i vinsammanhang när en historia ska berättas som lite skönare eller mer romantisk än vad den krassa verklighetens transparens är. Något som är helt okej såklart, förutsatt att man vet vad som är vad och vad det gäller.

Raats viner, vita chenin blancer och röda cabernet francer är utan tvekan något alldeles extra och som jag tycker, ovanligt förekommande. De är klockrena! Det är som jag får veta inte heller på grund av någon magi som vinerna blir som de är. Här talar vi om konsekvent och extremistisk kompromisslöshet i hela arbetskedjan från jord till flaska.
-du måste förstå din jord för att kunna producera vin säger Bruwer Raats när han ringer upp från Sydafrika. Frågorna jag skickade via e-mail krävde svar som inte gick att formulera i skrift, enligt Bruwer Raats.

– Att hitta rätt i sambanden mellan jord och druvsort ger påfallande många fördelar, bland annat behöver jag inte använda bekämpningsmedel eller svavel i samma omfattning som många andra. Om alls. Långsiktighet är också viktigt, några av mina vinstockar är mellan 35 och 40 år vilket ger påfallande gott resultat i ett vins smak, berättar Bruwer Raats.
Tid, äldre vinstockar och erfarenhet är något av en bristvara i det unga vinlandet Sydafrika (+ på många andra platser) och jämfört med ”gamla världens” europeiska vingårdar och producenter är skillnaden tydlig.

På frågan om varför hans viner är så tydligt rena, ner på som jag tycker minsta beståndsdel och jämfört med andras, svarar Bruwer Raats,
– Det är jorden som är anledningen och kan du förstå vad jorden kräver och vad den kan ge har du träffat rätt. Du har nyckeln.
– Idag görs ett antal viner utan närmare eftertanke. En övergripande mark- och druvanalys kan aldrig kompensera en grundläggande förståelse eller insikt om vad det är som produceras och var. Och hur jorden beter sig under ett växtår eller över tid. För vin är tid en summering av dess årgångar. Högteknologisk kunskap är förvisso bra men en äkta förståelse i själva kretsloppet, vilka jordar som lämpar sig för vad och när är den enda anledningen till varför man kan få fram ett brabra vin.

Uttalandet är förvisso självklart, egentligen ganska lätt att förstå och inte heller nytt. Andra har sagt det tidigare. Men faktum kvarstår, hos ingen annan tidigare och så tydligt har jag känt smak och doft som hos Raats viner.
– Jag arbetar hårt, jag är vinbonde och jag älskar min mark, fortsätter Bruwer Raats. Vi är konstant ute på fälten och jag har valt våra vingårdslägen med största nogrannhet. Sandsten och granit är de övervägande jordtyperna i vår mark. Jordar som passar druvsorterna chenin blanc och cabernet franc perfekt.

Inspiration och glädje hittar Bruwer Raats i druvan chenin blanc som han tror är Sydafrikas stora vinjuvel. Chenin är sorten som kan lyfta in det unga vinlandet till de finaste av salonger då den, enligt honom, har en potential som passar väl till rådande förutsättningar i Sydafrika. Därtill har sorten odlats ett tag varför en viss erfarenhet finns som att de kvalitetshöjande förbättringar som görs också ger direkt märkbara resultat. Raats förebilder är några av Frankrikes mest välrenommerade Loireproducenterna idag men han vill inte nämna en enskild. Det finns ett antal producenter vilkas viner han uppskattar.

Om varför cabernet franc väckt Bruwer Raats intresse,
-det är en sort för vinälskaren. Tanninerna är inte lika påfallande som hos cabernet sauvignon samtidigt som sortens nyanser och smakspektra kan upplevas med liknande intresse som cabernet sauvignons.

Original White 2010, Coastal Region chenin blanc, 140 kronor.
Ljusgul, blek. Fruktig, persika, rund och mjuk. Balanserad, lätt blommig, nötton. Lång, ren eftersmak.
Betyg: 4

Chenin Blanc 2008, Stellenbosch, 198 kronor. Slutsåld. Ny årgång väntas till hösten.
Ljusgul. Fruktig, lätt rökton. Torr, medel/fyllig gul fruktsmak, persika, med inslag av rök. Balanserad syra, nyanserad helhet, stor och rik. Lång eftersmak.
Betyg: 4+
Lagrad 300 L fat.

Original Red Blend 2008, Stellenbosch, 142 kronor.
Blåröd. Ren doft! Inslag av kola. Medelfyllig, mörk frukt, moreller, röda vinbär och plommon, inslag av tobak, cigarr, ceder och gräs: Ren, lång balanserad och nyanserad eftersmak.
Betyg: 4+
Jäst på ståltank. Lagrad 12 mån fransk ek, med upp till 4 fill (4 gånger använda fat).

Cabernet Franc 2007. Slutsåld.
Rödblå. Fruktig. Medelfyllig, smak av violer och plommon, inslag av grönt gräs och örter.
Betyg: 3
100 procent granitjord. Lagrad 18 månader fransk ek, upp till 4 fill.

Cabernet Franc 2008, 260 kronor. På Systembolaget i augusti, 160 flaskor. Nr 92213.
Blåröd. Violer och gräs. Medelfyllig. Gröngräsiga smaknoter, innslag av tobak, cigarr och lakrits. Mörk frukt. Spänstig. Lång, elegant.
Betyg: 4
Lagrad 18 månader fransk ek, upp till 4 fill.

Provningen hölls i Stockholm den 25 maj 2011. Besök Raats Family Wines, hemsida eller WOSAs plats för producenten, här. Raats svenska importör är Vinobele.

Lämna ett svar