Laddar annons
Vinmakaren som vågade lämnade Champagne
20 Jun, 2025

Vinmakaren som vågade lämnade Champagne

Flera hundra års hantverk som utvecklats till perfektion. Kilometerlånga källare där flaskor värda många miljoner förvaras. Cyril Brun var en mästare på hantverket champagne. Ändå valde han att lämna området för ett nytt äventyr vid de italienska Alpernas sluttningar. 

Året är 2019 när The International Wine Challenge, IWC, ska utse de allra bästa personerna inom dryckesvärlden. När det kommer till mousserande vin så är det Cyril Brun, källarmästare hos det prestigefulla champagnehuset Charles Heidsieck, som får den åtråvärda titeln som årets vinmakare. Utmärkelsen är ett resultat av flera års arbete med att förfina och utveckla hantverket hos Charles Heidsieck. Han har tagit Charles Heidsieck framåt och hyllas unisont av branschen för sitt arbete. Fyra år senare händer det som aldrig hänt förut. Cyril Brun väljer att lämna sitt jobb som källarmästare åt ett av världens främsta champagnehus för att söka sig till ett vinhus i ett annat land. Frågetecknen är många, många är helt oförstående. En av världens främsta champagnemakare har plötsligt valt att säga upp sig för att flytta till Italien. Hur kan man byta champagne mot italienskt mousserande vin?

– Det är nära till Adriatiska havet, det är nära till skidbackarna, och dessutom älskar jag pizza, säger Cyril Brun i samband med sitt första besök i Sverige sedan flytten till Italien, samtidigt som han skrattar och fortsätter utveckla motiveringen kring sitt beslut. 

– Men självklart blev det reaktioner. Många inom branschen sa att det var ett fantastiskt äventyr och att jag gjorde rätt val, medan andra kallade mig för svikare. Ingen heltidsanställd vinmakare hos ett champagnehus hade tidigare lämnat, så jag förstår att det blev reaktioner.

Vid de italienska Alpernas sluttningar hittar vi Ferrari.
Vid de italienska Alpernas sluttningar hittar vi Ferrari.

Ferrari finns i hela Italien

Vid de italienska Alpernas sluttningar, i regionen Trento Alto-Adige, hittar vi ett av landets främsta vinhus: Ferrari. Många utanför Italiens gränser kopplar namnet till det välkända sportbilsmärket med den röda färgen och den stegrande hingsten på loggan. Men i Italien så har namnet en mycket större betydelse. Det inser jag personligen i samband med en resa till Apulien, i Italiens klack, våren 2022. I restaurang efter restaurang serveras endast lokala viner. Här hittar du varken Barolo eller Chianti Classico. Men det finns ett vin som du hittar överallt: det mousserande vinet Ferrari. 

– Ferrari har funnits på marknaden i över hundra år och det är ett av få märken som du kommer hitta i alla delar av landet. Alla kan referera till Ferrari på något sätt, och alla känner igen vinerna, säger Massimiliano Giacomini som är exportchef hos vinhuset. 

Ferrari är en av de främsta producenterna av bubbel i Italien.

Avståndet mellan Champagne och Trento i Italien är nästan 1 000 kilometer med bil. Men för Cyril Brun så var det ändå inte ett jättesvårt beslut att ta när det väl kom till kritan att öppna dörren till ett helt nytt äventyr i ett helt nytt land.

– Jag älskade alla mina år i Champagne, det måste man förstå. Jag hade några fantastiska år där och Champagne är och kommer alltid vara en speciell plats för mig. Men jag insåg att när jag fick den här möjligheten hos Ferrari, jag var då 54 år gammal, så skulle jag kanske inte få den här chansen igen. Jag pratade med min fru och vi kom gemensamt fram till att det här var en möjlighet som jag inte kunde tacka nej till. 

Uppväxt och utbildad i Champagne

Cyril Brun är själv född i champagnebyn Ay. Både hans far och farfar var vinmakare. Hans utbildning fick han i Reims. Så man kan minst sagt säga att de gyllene bubblorna alltid funnits med honom. Efter 15 år hos Veuve Clicquot valde han 2015 att lämna för Charles Heidsieck där det blev champagnetillverkning i över sju års tid. 

  • Ferrari Brut Organic

    Ferrari Brut Organic

    italienItalien
    750 ml
    12.5%
    Ett friskt och ungdomligt bubbel som ändå ger oss ett visst djup. Intensiva och aromatiska dofter av såväl gröna syrliga äpplen som färska päron, vita blommor, rostat bröd, hasselnötter och ett tydligt avslut av grape. Texturen är mjuk och krämig med en lätt smörig ton. Väldigt fin och pigg syra i avslutet. Friskt och fräscht samtidigt som det är djupt och lätt smörigt.
    189 kr

– Champagne kommer alltid vara referensen för alla regioner som producerar mousserande vin. Jag kan inte ha en diskussion med Trento DOC utan att nämna champagne. 

Kommer genomföra nya satsningar hos Ferrari

Han har snart spenderat två års tid i Italien och livet i det nya landet börjar komma på plats. När det kommer till arbetet med vinerna så har han redan börjat sätta sin prägel på dem, men det kommer ändå dröja ett tag innan vinkonsumenterna upptäcker någon skillnad. 

– En av de allra första sakerna jag bestämde mig för att göra var att satsa ännu mer på reservvin. I Champagne så var det ett enormt arbete som låg bakom reservvinerna, men i Trento så upptäckte jag att man hade för vana att dricka vinerna väldigt unga. Endast fem procent av vinet var reservvin. Jag trodde jag såg fel först men den siffran stämde. Vi bygger ett nytt vineri som främst kommer användas till just reservvinerna. 

Ferrari

– Mina första viner kommer nå marknaden sommaren 2026, men mitt arbete med reservvinerna kommer märkas först om 5-6 år. Att bygga ett lager med reservvin som ska användas i vår cuvee tar tid, och det ska ta tid. 

Stora skillnader när det kommer till höjden

Målsättningen är dock glasklar för Cyril, och det är att föra italienska mousserande viner framåt och skapa en ännu starkare identitet åt Ferrari. 

– Många associerar än i dag mousserande vin från Italien med endast prosecco, men det finns så otroligt mycket mer än det. Jag vill skapa en stark identitet, för jag vet att det finns enorma möjligheter att förbättra vinerna. Jag vill pusha vinmakningen till att bli ännu bättre och jag vill skapa nya viner där jag sätter min egen prägel. 

Ferrari

Den stora skillnaden i vinmakningen handlar dock om klimatet, enligt Cyril. 

– I Trento har du inte samma skillnad mellan jordmåner som du har i Champagne. Dock är skillnaden mellan vinerna kopplad till höjd. Bara några få hundra meter gör en enorm skillnad. Det var helt nytt för mig. Skillnaderna när det kommer till druvan chardonnay är större i Trento än i Champagne, och allt är kopplat till höjden. Sen är skördetiden mycket längre i Trento.

– Dessutom är det en helt annan typ av vildmark. I Trento har vi vargar och björnar. Det är en helt annan miljö. 

"Folk kan kalla mig för svikare"

För Ferrari som varumärke var det en stor prestigevinst i att lyckas locka över en av världens främsta vinmakare till sig. Och även de hoppas nu ta nästa kliv och befästa sin plats som ett av landets främsta vinhus. För Cyril Brun så ser han nu fram emot att fortsätta utveckla sitt arbete och få sätta sin helt egna prägel på Ferraris viner. 

– Det är mycket jobb men jag ångrar inte en sekund att jag gav mig in på det här äventyret. Visst, folk kan kalla mig för svikare, men samtidigt visste jag att jag börjar komma upp i ålder och chansen att få göra något helt nytt, något som ingen gjort tidigare, lockade mig väldigt mycket. Jag har en enorm respekt för Trento DOC som vinområde, även om den italienska dialekten där är ganska svår att förstå. Det är väldigt roligt att få vara med och prägla och påverka ett så stort och prestigefullt vinhus som Ferrari trots allt är, avslutar Cyril Brun.