Faustino 2010Faustino 2010 mobil

Septembernyheter hos Winefinder

Favoritmarkera

Utöver Systembolagets septembernyheter finns det numera nyhetssläpp från Systembolagskonkurrenterna. Det är utländska distansförsäljare som med alla skatter betalda vänder sig direkt med hemleverans till svenska privatkunder, helt lagligt. Det här ganska bekväma sättet att köpa vin på växer snabbt i Sverige. Men kvaliteten är mycket varierande.

Det danska distansförsäljningsföretaget Winefinder har av vad jag har provat hitintills den bästa kombinationen av bredd med ett stort sortiment av bra kvalitet och prisvärdhet. Det verkar vara den vassaste av Systemkonkurrenterna så här långt.  De släppte ett fyrtiotal nya viner i månadsskiftet aug/sept vars genomsnittliga prisvärdhet i mitt protokoll låg klart över vad Systembolaget hade i sitt septemberutsläpp. Winefinder spelar också med öppna kort och låter oss vinskribenter prova deras nyheter på samma sätt som Systembolaget gör. Sex särskilt intressanta nyheter nu är:

2010 Pinot Noir Celler Selektion från Sileni är något så ovanligt som en riktigt bra överkomlig pinot noir från Hawke’s Bay på Nya Zeeland. Den har en bra, bärig, måttligt hård, torr pinot doft. Smaken är lång och lätt med bra slutsyra. Balanserat och trevligt utan att det sticker ut för måttliga 112 kronor.

2009 Classique Ch Carbonneau för 123 kronor är en bra bordeaux med 85% merlot  med bra längd i mjuk stil. 2008 Langhe Nebbiolo Simane från Reverdito är härligt gammaldags rikt i smakprofilen med fruktighet och längd. Klassisk nebbiolo för bara 127 kronor. Det finns också en utmärkt Reverdito 2007 Barolo La Morra för endast 207 kronor.  

2008 Hilltop Shiraz från Clonakilla i Australien är en rik, kraftfull syrah med lätt skogsbrandston och mulligt rikt med långt slut. Bra, generöst och laddat utan överdrifter för sina 237 kronor. Stort vin till smakrikt vilt och mustiga kötträtter.

Bland Winefinders vita torra nyheter fastnade jag speciellt för den storstilade rieslingen 2009 Forster Ungeheuer från von Bühl i Pfalz för 289 kronor. Friskt ungt och mycket laddat med fina mineraltoner och längd, lovande storslaget i klassisk stil.

 

Lämna ett svar

 1. Peder Molin
  10 september 2011

  Det är väldigt intressant att läsa att Winefinder spelar med öppna kort tidsskillnad mot oss andra. Jag vet inte personligen om du arbetade på “Dagens Industri” den 21 mars 2010 när vi bjöd in till sortimentsprovning. Vi fick dock aldrig något svar från DI. Vi har viner från exempelvis Kopfensteiner och Krutzler som tidningen “Livets Goda” har valt att skriva om. Vi säljer viner ifrån Gsellmann & Hans som ingår i Pannobile där Systembolaget bara valde att enbart ha en billig Zweigelt under tiden vi har ett brett sortiment från denna kända vingård i olika prissegment. Att kvalitén är varierande hos vinklubbarna/vinbutikerna på nätet antar jag är något som man aldrig finner på viner ifrån Systembolaget. Är du intresserad av att prova viner ifrån vårt sortiment är du alltid välkommen att kontakta oss eller varför inte delta i en sortimentsprovning eftersom även vi har sådana ibland.

  Med vänliga hälsningar

  Peder Molin
  Handlavin.se