Vieiras de Santiago, bakade pilgrimsmusslor till ett glas vitt

Favoritmarkera

Festligt recept som passar årstid och skaldjurssäsong är Vieiras de Santiago, bakade pilgrimsmusslor. Servera med ett svalt glas vitt för fredagsmys med guldkant.

Till 4 personer
400 g pilgrimsmusslor utan skal, beräkna 2-3 stora musslor per person
1 msk smör
3 msk olja
4 msk konjak, helst spansk
1 finhackad gul lök
3 finhackade vitlöksklyftor
3 hackade tomater utan skal och kärnor (eller 0,5 burk hela tomater som du hackar)
1 tsk paprikapulver
en nypa cayennepeppar
1 dl vitt vin (eller fiskbuljong)
salt, nymald svartpeppar
2-3 msk inkråm av fint vitt bröd
1 msk finhackad persilja

 

*om du köpt djupfrysta pilgrimsmusslor kan du använda dem direkt. Färska med eller utan skal behöver rengöras. Broskringen ska bort, likaså den mörka tarmsträngen.

*hetta upp smör tillsammans med 1 msk olja. Salta pilgrimsmusslorna lätt. Stek de vita delarna i 2 minuter på varje sida. Skalade eller tinade musslor brukar vätska sig ordentligt, ta upp musslorna och låt vätskan koka ihop lite till. Värm konjaken. Häll den över musslorna. Bränn av, men OBS, inte under fläkten!

*lägg över musslorna i de över skalen eller i små ugnsäkra formar. Sätt grillen på 225 C. Tillsätt 2 msk olja i pannan och fräs löken sakta tills den är mjuk. Lägg i vitlök mot slutet. Tillsätt hackade tomater, paprikapulver, cayennepeppar eller spansk peppar. Låt koka upp. Späd med vin eller fiskbuljong. Smaksätt om det behövs, skeda över musslorna.

*blanda samman finsmulat brödinkråm och persilja. Strö ett tunt lager över musslorna. Låt allt bli hett 2-3 minuter under grillen. Servera rätten genast.

Som ni ser på bilderna kan rätten se ut på olika sätt. Låt kocken bestämma.

Vinförslag:
Pilgrimsmussla är festligt varför vinförslaget ska hålla samma nivå. Cayennepeppar och paprika plus konjak ger en lätt, eldig kraft, persiljan står för örtgrön smak och tomat bidrar med en rund sötma.

Välj bort de uttalat fatlagrade vitvinerna då de bara förstärker eldigheten. Samtidigt måste vinet ha kraft, en hög kvalitet innebär oftast mer smakkoncentration. Ser gärna att vinet har örtiga drag. Typer att leta bland är vit bordeaux, soave och verdicchio av hög kvalitet, grüner veltliner från Österrike eller sauvignon blancviner från ursprung som ger smaken driv.

Budgetvinet
Fasoli Gino Soave Borgoletto 2009 (12502), Italien, 72 kronor
Torr smak av päron och örter med en lägre syra. Servera vältempererat för bästa smak.
Betyg: 3

Mellanvinet
Domaene Gobelsburg Grüner Veltliner 2010 (2775), Österrike, 97 kronor
Skönt torr, medelfyllig päronsmak med inslag av örter och vitppeppar. Läcker, passar även vitt kött.
Betyg: 4

Casal di Serra Vecchie Vigne 2008 (70498), Italien, 122 kronor
Det här vinet har balanserade fatinslag vilket gör att det ska passa väl in på rätten. Smak av gul, mogen frukt, inslag av örter och mineral och tydlig eftersmak förstärker intrycket av det välgjorda vinet. Toppen.
Betyg: 4

Festfinvin
Château Carbonnieux Blanc 2008 (95810), Frankrike, 369 kronor
Torr, frisk och medelfyllig. citrus och lime, smak av krusbär och mogna vita vinbär. Bra längd.
Betyg: 4

Kommentera