Laddar annons
Bäst i test vecka 20 - högkvalitativt bubbel till rätt pris
15 May, 2024
Uppdaterad: 
17 May, 2024

Bäst i test vecka 20 - högkvalitativt bubbel till rätt pris

Sommaren närmar sig men först ska en studentperiod klaras av. Det är dags att börja fundera över vilka bubbel man ska välja. Ska valen falla på något riktigt bra men som inte finns ute i butikerna bjuder vi på fyra alternativ från beställningssortimentet.

Utvecklingen av bra mousserande vin från områden utanför Champagne har tagit stormsteg de senaste tio åren. Idag har vi medvetet valt fyra viner från helt skilda områden – tre viner från olika länder i Europa och ett från Sydafrika – den gemensamma nämnaren är att de alla är riktigt bra och mycket prisvärda.

Här är vinerna

  • Rotari Blanc de Blancs
  • Simonsig
  • Cremant de Bourgogne
  • Clos Amador

Bäst i test vecka 20 - högkvalitativt bubbel till rätt pris

Caves Bailly Lapierre är ett kooperativ med drygt 400 medlemmar som startades 1972. Det är en av de mest betydande producenterna av Crémant de Bourgogne. Företaget har sin bas i St-Bris-le-Vineux där man lagrar vinerna i gamla kalkstengrottor som kommer från romartiden. Alla de mousserande vinerna produceras enligt den traditionella metoden med den andra jäsningen på flaska. Bailly Lapierre importeras av Vinunic.

Clos Amador produceras av Pere Ventura som startades 1992 i Sant Sadurní d'Anoia av Pere Ventura Vendrell. Företaget producerar drygt 950 000 flaskor per år av vilka 50% är cava. Pere Ventura  importeras av Moestue & Cask AB           

Varumärket Rotari ägs av det välskötta norditalienska kooperativet Mezzacorona. Rotari är helt inriktat på mousserande vin gjort enligt den traditionella metoden med den andra jäsningen på flaska. Vinerna håller hög kvalitet till ett lågt pris. Idag finns flera viner listade i Systembolagets sortiment. Flaggskeppet, Flavio, är ett stramt, lagringsdugligt och mycket prisvärt vin. Även Rotaris rosébubbel är värt att prova.   

Stellenbosch ägs sedan 1952 av familjen Malan och hör till de mest kända producenterna i Sydafrika. Simonsig var bland annat först med att redan 1971 buteljera ett mousserande vin gjort med den traditionella metoden som i Sydafrika kallas Méthode Cap Classique. Namnet på det vinet var inget annat än just Kaapse Vonkel. Simonsig importeras av Tryffelsvinet.

Detta är Bäst i test

Du hittar över 10 000 viner i Systembolagets beställningssortiment. Vinerna är inte provade av Systembolaget utan har tagits in av de svenska importörerna. I artikelserien Bäst i test väljer vi varje vecka ut ett antal viner i just beställningssortimentet som vi recenserar och ger ett omdöme. Generellt sett tar det 3-8 dagar innan vinerna kommer fram efter att du beställt dem. 

Vårat fokus i artikelserien ”Bäst-i-test” är främst viner som kostar mellan 120 och 350 kronor, men ibland när vi hittar något speciellt som sticker ut utanför det spannet kan vi ta med och recensera även det. I artikelserien har vi lite mer fokus på producenterna och berättelserna om vinet än vad vi brukar ha i våra ordinarie recensioner. Vi har säkerställt med importörerna att vinerna vi publicerar finns i lager.