Okej, jag säger det direkt. Pippin ska bakas i ugnen cirka tre timmar så möjligen är det här inte den ultimata fredagsrätten. Men det smakar toppen och det finns ju fler middagar att laga än just ikväll. Vinet till är vitt, av druvan chardonnay och det har fatkaraktär.
Ingredienser:
6 st vårkycklingar, ca 3-4 hg styck:
1 knippe färsk rosmarin
1 citron
2 dl vitt vin
2 dl hönsbuljong
salt och nymalen svartpeppar
1 kg svartrötter
½ dl olivolja
1 msk gourmetsalt
½ pressad citron
6 st tomater
1-2 vitlöksklyftor
olivolja
salt och socker
Gremolata
1 citron, rivet skal
1 finhackad vitlöksklyfta
½ dl finhackad persilja
Så här gör du:
Börja med de ugnsbakade tomaterna.
Dela på tomaterna och skiva vitlöksklyftorna tunt. Ringla lite olivolja i en ugnsform, strö lite socker och salt, ca 1 nypa av vardera, i formen. Lägg i tomathalvorna med snittytan uppåt. Ringla lite olivolja över tomaterna och strö över lite socker och salt. Placera en tunn skiva vitlök på varje tomathalva och baka dem sedan i ugn 150 C, ca 3 timmar.
Fyll kycklingarna med en citronklyfta och rosmarin, salta och peppra kycklingarna runtom. Bryn kycklingarna gyllenbruna i en stekpanna. Lägg kycklingarna i en ugnsfast form och låt dem steka färdigt i ugnen ca 30 minuter 200 C. Vispa ur pannan med vitt vin och hönsbuljong, låt skyn koka ihop tills hälften återstår. Smaka av med salt och peppar.
Skala svartrötterna och skär dem i lika långa stavar. Lägg dem i en ugnsfast form tillsammans med ½ dl olivolja och lite gourmetsalt, pressa över en halv citron. Rosta rötterna i 200 C , ca 30 minuter eller tills de är mjuka. Blanda ihop ingredienserna till gremolatan. Arrangera svartrötterna på tallrikarna och placera kycklingarna ovanpå. Tillsätt skyn och strö över gremolatan, garnera med de ugnsbakade tomaterna.
Vinförslag:
Oxford Landing Chardonnay 2010 (16435), 79 kronor
Farmer's Reserve Chardonnay 2009 (6538), 97 kronor
Penfolds Thomas Hyland Chardonnay 2010 (6023), 109 kronor
Neudorf Chardonnay Nelson 2008 (94228), 169 kronor