InlÀgget publicerades första gÄngen i slutet av oktober men det Àr dags för en omgÄng tvÄ visning med tanke pÄ de kommentarer som inkommit frÄn engagerad lÀsare. Tycker sjÀlv att diskussionen Àr intressent och pÄ ett sÀtt Àr sjÀlva frÄgestÀllningen i kommentarsinlÀggen högaktuell för alla livsmedel, inkluderat vin. För kan man egentligen ranka nÄgot som bÀttre om pÄstÄendet utgÄr frÄn en upplevelse i en given situation eller utifrÄn en personlig smakupplevelse? Och vart, hur och för vem presenterar man en normgivande kvalitetsranking av nÄgot sÄ delikat som tryffel? Eller Àr personliga beskrivningar ett sÀtt att medvetandegöra skillnad för alla oss som trott att tryfffel Àr en tryffel, om sÄ vit eller svart.....Vinintresserade har i jÀmförelse hunnit en bra bit pÄ vÀg dÄ det Àr allmÀnt kÀnt att druvor kan odlas i olika vÀrldsdelar, olika klimat, med stora skillnader i skördeuttag och att vinifikation (tillverkningssÀttet) m m alla Àr anledningar till ett vins smak och som bidrar till ett vins kvalitet. Onekligen finns mycket att vinna för producenter, lÀnder eller omrÄden om namn gÄr att skydda eftersom det Àr exkluderande (sorter, odlare, omrÄden, lÀnder osv). Att jÀmföra exempelvis korv i Sverige torde dÀrför vara mycket lÀttare eftersom innehÄllsdeklarationen sÀger mer Àn den mest mÄlande smakbeskrivning som kan följa med en tryffel eller ett vin. LÀs igen, och kommentera gÀrna!
Gotlands tryffelförening reagerade starkt nĂ€r ett franskt förslag till nationella regler hĂ€romdagen behandlades i SKDL â stĂ€ndiga kommittĂ©n för livsmedelskedjan och djurhĂ€lsa vid Europeiska kommissionen. Och reaktionerna frĂ„n Storbritannien lĂ€t heller inte vĂ€nta pĂ„ sig.
Inte lÀngre en tryffel?
Det var den svenska delegaten Kristina Sjölin frĂ„n Livsmedelsverket som kontaktade Gotlands Tryffelförening för att höra hur man stĂ€llde sig till Frankrikes förslag. DĂ€rmed kunde Gotlands Tryffelförening med hjĂ€lp av Dr Christina WedĂ©n gĂ„ ut och varna för förslaget i det forskarnĂ€tverk som finns kring Bourgognetryffeln. Förslaget som Frankrike vill att kommissionen godkĂ€nner skulle bland annat innebĂ€ra att begreppet âtryffel / tryfferadâ inte lĂ€ngre fĂ„r anvĂ€ndas för produkter som innehĂ„ller BourgogneÂtryffel och som ska saluföras i Frankrike.
Susanne Welin-Berger som sjÀlv Àr tryffelodlare och aktiv inom Gotlands tryffelförening reagerar starkt mot skrivningen i det franska förslaget.
- PÄ Gotlands tryffelförening vÀnder vi oss emot den nedklassning av Tuber uncinatum/aestivum man vill göra genom att endast godkÀnna Tuber melanosporum, Tuber brumale och Tuber magnatum. MÄnga svenska restauranger upplever att kvaliteten pÄ den gotlÀndska Bourgognetryffeln (Tuber uncinatum/aestivum ) Àr mycket bÀttre Àn kvaliteten pÄ den franska Périgordtryffel de kan fÄ tag pÄ.
Den gotlÀndska tryffeln har skördat stora framgÄngar bÄde inom och utom landet. Till exempel levereras den till restaurang Noma i Köpenhamn, utsedd till vÀrldens bÀsta för andra Äret i rad. Tryffelsafaris och tryffeljakter pÄ hösten har ocksÄ blivit en turistisk produkt och lockar till fulla hus under flera hösthelger pÄ Smakrike Krog & Logi i Ljugarn samt FÄrösunds FÀstning i Bunge. PÄ Gotland finns redan flera tryfferade matprodukter (tryffelost, tryffelhonung, tryffel i Whisky, tryffelsmör, tryffelvinÀger, tryffelmakroner med mera) och det pÄgÄr utveckling av fler.
TvÄ namn för samma sort pÄ Gotland
PÄ Gotland vÀxer det, som man först sa var Tuber uncinatum, vilt över hela ön. Dr Christina Wedén visade sedermera i sin avhandling att Tuber aestivum och Tuber uncinatum Àr samma sak. I vetenskapliga kretsar Àr det sÄ att det namn som gavs först Àr det som gÀller. Tuber aestivum namngavs före Tuber uncinatum, varför man ur vetenskaplig aspekt ska kalla tryffeln Tuber aestivum.
- Marknaden Àr dock inte sÄ kunnig och Tuber uncinatum signalerar mogen fin Bourgognetryffel medan Tuber aestivum signalerar en mindre vÀldoftande sommartryffel, berÀttar Susanne Welin-Berger.
- Ur denna aspekt vill vi lyfta bÄda namnen Tuber uncinatum och Tuber aestivum för att pÄ sikta utbilda marknaden till att Tuber aestivum frÄn Gotland Àr mogen och fulldoftande.
Brittiska kÀnslor svallar ocksÄ
De brittiska tryffelodlarna har ocksÄ reagerat med upprördhet pÄ fransmÀnnens önskan att faktiskt minska antalet godkÀnda tryffelsorter och hoppas att man gemensamt ska kunna se till att Tuber uncinatum/aestivum och nÄgra till tryfflar man ha i England blir medskrivna i det slutgiltiga förslaget .
Rustar för festlig helg i november
Trots orosmolnen i Bryssel förbereder Gotlands Tryffelakademi stora festligheter den 12 november, nÀr det Àr dags för akademins allra första högtidsdag. Seminarium med bland andra vÀrldens frÀmste tryffelexpert Dr Gérard Chevalier följs av ceremoniel i Domkyrkan och en sexrÀtters middag tillagad av nÄgra av Gotlands allra frÀmsta kockar. Och sjÀlvklart Àr just gotlÀndsk Tuber uncinatum/aestivum den tongivande ingrediensen.
För mer information, kontakta:
Susanne Welin-Berger, VD Livstek och medlem i Gotlands Tryffelförening, 0707-26 28 88
eller [email protected]
Dr Christina Wedén, Uppsala Universitet, 018-471 4927 eller [email protected]
Fakta om och ur det franska förslaget till Europeiska kommissionen:
Förslaget heter âExchange of views of the Committee on the Notification 2011/257/FR of the Draft Decree on placing truffles and foodstuffs containing these truffles (France)â.
I förslaget till dekret skriver man i artikel 5 âUtan att det pĂ„verkar bestĂ€mmelserna i artikel 9 i ovan nĂ€mnda dekret av den 9 augusti 1993 fĂ„r begreppet âtryffelâ endast anvĂ€ndas för livsmedelsprodukter som innehĂ„ller tryffel av typerna Tuber melanosporum, Tuber brumale och Tuber magnatum. De vanliga benĂ€mningarna pĂ„ dessa Ă€r âsvart tryffelâ eller âPĂ©rigordtryffelâ, âmuskottryffelâ, âvit tryffelâ och âAlbatryffelâ eller âPiemontetryffelâ. Begreppen âtryffelsaftâ eller âsmaksatt med tryffelsaftâ avser endast livsmedelsprodukter som innehĂ„ller tryffel av arterna Tuber melanosporum eller Tuber brumale. De vanliga benĂ€mningarna pĂ„ dessa Ă€r âsvart tryffelâ respektive âvit tryffelâ.
Fakta om Gotlands tryffelförening:
Gotlands Tryffelförening bildades Är 2000, dÄ under namnet Gotlands Tryffelodlarförening. Sedan 2002 Àr föreningen öppen för allmÀnheten och alla med intresse för gotlÀndsk tryffel Àr vÀlkomna som medlemmar.
Gotlands Tryffelförening arbetar för att sprida information om den gotlÀndska tryffeln, hjÀlpa medlemmar att utveckla tryffelprodukter samt bedriva utbildning inom tryffel, tryffelodling och tryffelsök med hund.
Fakta om gotlÀndsk tryffel:
Den svarta tryffeln kallas ibland för den svarta diamanten. Tryffel Àr en hypogeisk svamp vilket innebÀr att dess fruktkroppar bildas och mognar under marken. I och med att den vÀxer under marken tillhör den markÀgaren och ingÄr ej i allemansrÀtten. Den skördas med hjÀlp av doftkÀnsliga hundar eller med tryffelsvin.
Det finns mÄnga tryffelarter, bland dem tryffeln Tuber melanosporum, vars svenska namn Àr Périgordtryffel, och dess nÀra slÀkting Tuber aestivum/uncinatum, som ocksÄ kallas Bourgognetryffel. Den senare pÄtrÀffades i Sverige för första gÄngen 1977 och dÀrefter har man pÄ olika stÀllen hittat tryffel pÄ Gotland. De första odlingarna av Bourgognetryffel startade pÄ Gotland 1999 till följd av ett forskningsprojekt av doktorand Christina Wedén. Intresset för den gotlÀndska tryffeln Àr stort, bÄde i Sverige och utlandet, och mÄnga ser med spÀnning fram emot en ny skörd av mogen gotlÀndsk Bourgognetryffel.
Fakta om Gotlands Tryffelakademi:
Tryffel har ju under ett antal Är varit en uppskattad produkt pÄ Gotland som man utvecklar pÄ olika sÀtt. Nu tas ett gemensamt nytt grepp dÀr Gotlands Tryffelförening tillsammans med turistnÀring, krögare, högskolan och landshövdingen startar Gotlands Tryffelakademi. Den 12 november anordnas
Gotlands Tryffelakademis första högtidsdag med tryffelseminarium, tryffelceremoni och en sexrÀtters tryffelmiddag (mer info http://www.tryffel.se).
SÀllskapet har till uppgift att frÀmja intresset för gotlÀndsk tryffel. Det sker genom ett integrerat synsÀtt pÄ den gotlÀndska tryffeln, frÄn odlare till slutanvÀndare med högklassiska produkter och upplevelser. Alla med intresse för tryffel kan vinna intrÀde i akademin, antingen som professionell producent eller krögare, eller som stödjande medlem - entusiast.
Mer om
Detta pressmeddelande kom sent torsdag kvÀll, 20/10, vilket kommer som "grÀdde pÄ moset" till inlÀgget som Àr planerat till tisdag den 25/10 hÀr pÄ Vinbanken.