En gotländska tryffeln mognar i markerna och efterlängtade leveranser till restauranger, saluhallar och butiker är i gång. Hos Lotta och Rickard Hasselblad på Smakrike Krog & Logi i Ljugarn på östra Gotland är höstens tryffeljaktspaket nästintill fullbokade. Det är vårt ökade intresse för god mat, närproducerat och korta weekendresor, som skapat efterfrågeexplosionen. Läs mer om krogen, ta del av det goda receptet, läs vad Carl-Jan Granqvist säger och få tips om hur du bokar in dig på en Tryffelakademihelg. Och vad innebär det egentligen med en ”passagepsykologisk rithändelse”?
Läckerheter lockar
Smakrike Krog & Logi har arbetat med tryffelsafaris sedan i sju år och lockat nyfikna gourmeter från när och fjärran till den lilla badorten under höstarna.
- Tryffeln har skapat en för oss helt ny säsong när vi annars har det som lugnast här i Ljugarn, menar Rickard Hasselblad, som tillsammans med hustrun Lotta driver restaurangen och litet hotell.
-Det känns jätteroligt att få visa upp hur fantastiskt Gotland är på hösten!
Det är onekligen ett annat Gotland som möter besökaren som kommer till Gotland under hösten. En lugnare plats med tid för eftertanke, vila, umgänge och aktiviteter. Tryffelsafarin innebär en lång skön promenad i skog och mark tillsammans med tryffeljägare från orten, men det är hundarna som gör det mesta jobbet. Lagotto Romagnolo heter rasen och de är minst lika förtjusta i den dyrbara råvaran som vi människor.
Omtalad råvara hämtas runt hörnet
För Rickard och Lotta innebär tryffelsafarin inte bara en spännande aktivitet att erbjuda sina gäster. Man får också in tryffeln till köket, direkt från det absoluta närområdet.
- Att ha möjlighet att få arbeta med en av den gastronomiska världens mest omtalade råvara och dessutom kunna hämta den runt hörnet är en dröm för mig som kock, säger Rickard.
Den dyrbara tryffeln kan användas smart och ekonomiskt. En liten svamp kan räcka till mycket. Rickard har till exempel komponerat en varmrätt, där risottoriset under några dygn förvaras i en lufttät burk tillsammans med tryffel för att ta smak. Så tillsätts riven tryffel i en mängd efter eget önskemål ner i risotton tillsammans med parmesanen för att ge ytterligare smak. (Recept bifogas)
Rustar för festlig helg i november
Den 12 november är det dags för Gotlands tryffelakademis allra första högtidsdag. Seminarium med bland andra världens främste tryffelexpert Dr Gérard Chevalier följs av ceremoniel i Domkyrkan och en sexrätters tryffelmiddag tillagad av några av Gotlands allra främsta kockar. Rickard är en av dem.
- Sedan vi började med tryffelsafaris 2004 har intresset för denna mytomspunna svamp bara vuxit och det kommer säkert att fortsätta ett bra tag till, menar han.
Det handlar om att dela ut upplevelser, menar Carl Jan. Och upplevelsen sitter kvar längre och djupare än den rena kunskapen. Han kallar det för en ”passagepsykologisk rithändelse”. Den försvinner inte, utan sitter kvar för livet.
Paketresa till Tryffelakademihelgen finns att boka här. Läs också tidigare inlägg här på Vinbanken när vi skrivit om tryffel. "Med näsa för det goda" och "Tryffel, mat för gudar, gutar och svin", notera bara att tävlingen inte är aktuell längre.
Gotland rätt plats
För Carl Jan är Gotland den självklara platsen för en tryffelakademi.
- Det är ju där den odlas. Och med stor framgång!
Han var själv med på plats i Frankrike när ett blindtest genomfördes på gotländsk tryffel och ”originalet”. Den gotländska ansågs smaka bäst. Rubrikerna blev stora. Till och med i ansedda Le Figaro skrevs att den gotländska tryffeln ”utav dessa näsor och gommar anses bättre än originalet”.
Carl Jan menar också på att Visby och Gotland förtjänar att upptäckas av fler matentusiaster. Tryffelakademin är ett sätt att visa på styrkan och kompetensen i den gotländska matproduktionen. Det gotländska svarta guldet har bidragit till att skapa både nya turistiska produkter och ett gott renommé i matkretsar. Nu är det dags att fira.