Laddar annons
5 Nov, 2011
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Syrah från Qupé och den perfekta kombinationen

Många vintrender har kommit, och lika fort försvunnit. Vissa naglar sig in i ett helt lands medvetande mer än andra, som Amarone till exempel. Andra är mer lokala, som albariñohetsen för några år sedan i Stockholm, när varje ung cool sommelier med självaktning och latenta Svenska Mästerskaps-drömmar skulle servera fräsch albariño både med och utan fatkaraktär. En trend som dock aldrig hittat hit är den Kaliforniska syrah-trenden. Just nu är visserligen syrah inte stekhett ens i Kalifornien, men det spelar ingen roll.

Jag tror att Kalifornisk syrah passar många lite mer erfarna svenska konsumenter väldigt bra. Det blir ofta både mörkfruktigt, fylligt, kryddigt och köttigt. I bra exemplar hittar vi dessutom en balans och fräschör som tyvärr sällan går att finna i de zinfandel-viner som ändå säljer riktigt bra på Systembolaget. Jag kommer idag att bjuda på en helt makalös kombination, med en av mina absoluta favoritproducenter när det gäller syrah. Nämligen den välrenommerade och erfarna, tillika lite folkskygga vinmakaren Bob LindquistQupé. Druvorna tas enbart från en av de bästa och kändaste vingårdarna i Kaliforniens Central Coast. Nämligen The Bien Nacido Vineyard i dalgången Santa Maria Valley, som ligger i södra Central Coast, närmare bestämt i Santa Barbara. Ni vet, där Michael Jacksons Neverland ligger!

2004 Syrah, Bien Nacido Vineyard, Qupé Färgen är mörk, vacker och precis transparant. På näsan är vinet direkt, bussigt och uppfyllande. Näsborrarna packas med finaste björnbär och mörkt körsbärskött. Pressa i lite vildhallon, ett drag varsamt rostade ekfat och grillat oxkött med nymalen svartpeppar, så kan du tänka dig vad den här kvalitetsfrukten har att förmedla. Ibland kan man bara känna att druvorna växer precis på rätt plats. Smaken är frisk och upplyftande med tuggig mörk körsbärsfrukt och intressant komplexitet av ekfaten och något som jag vill beskriva som skogsmark. Perfekt balans mellan tanniner och frukt. Syrorna gör att intensiteten tas ända ut i eftersmaken. Ett mycket bra exemplar, från denna koncentrerade och goda årgång. Alla jag bjuder på det här vinet har tyckt att det är enastående, det här är minst ett 92-poängsvin i min bok . Kan säkert mogna till sig riktigt fint över de närmaste fem åren om man så vill.

Vinet kan du få tag på genom att kontakta importören Muram International AB, som hjälper dig med inskaffandet. Och så till den perfekta kombinationen, som den här veckan har tagits fram med Mattias Sjöblom från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vi serverar allra helst vinet till en höstig och klassisk Civet de Lapin à la Française. Det här receptet har bland annat används av en av 1900-talets största kockar, självaste Paul Bocuse. Om du inte får tag i kanin eller hare, ta då lamm helt enkelt. Utan att bli allt för teknisk så kan jag säga att vinets kraft, kryddighet och elegans kommer att lyfta varje tugga du tar av denna makalösa kaninstuvning, det är en riktig killer i kombinationsväg!